1 juli is de datum. De O2 Arena de plek

None
Foto Luke MacGregor / Reuters

Na afloop van hun persconferentie moeten de leden van Monty Python nog op de foto. Is het niet leuk als de heren op een rijtje gaan staan en de enige dame (Carol Cleveland) van het gezelschap vasthouden? Michael Palin bukt, erachter staan Eric Idle, Terry Jones en Terry Gilliam. Rechts staat John Cleese.

De persconferentie bevatte nauwelijks nieuws. Dat was immers dinsdag al uitgelekt: Monty Python, de beroemde Britse komediegroep uit de jaren zeventig, komt weer bij elkaar. Voor een eenmalig optreden, op 1 juli, in de Londense O2 Arena (waar 20.000 toeschouwers in kunnen).

De persconferentie begon op z’n Pythons. De vijf overgebleven leden kwamen het podium op, en begonnen ieder, tegelijk, aan een monoloog. Er volgden wat makkelijke parodieën op de bekendmaking van de Olympische Spelen, het WK voetbal, en de Oscars. Maar gevat zijn de Pythons nog steeds. Op de eerste vraag uit de zaal, van een Spaanse journaliste, antwoordde Michael Palin: „Oh no! The Spanish Inquisition!!

Er werd veelvuldig gegrapt over de eigen hoge leeftijd. De vijf zaten onder een afbeelding van een kerkhof. Een van de zerken bevatte al een naam; die van de zesde Python, Graham Chapman, die in 1989 overleed. De tekst boven hun hoofd: ‘Een ten onder, vijf te gaan’.

Er werd niet echt antwoord gegeven op de waarom Monty Python weer samenkomt. Het eerlijkste was Gilliam: „Ik denk dat je na je zeventigste schaamteloos mag zijn. De voorstelling wordt gefilmd, en natuurlijk zullen we dat later proberen te slijten.”

Veel nieuw materiaal zullen ze niet tonen. „Als een rockband tijdens een concert aankondigt dat ze wat van hun nieuwe album zullen spelen, is het tijd om naar de wc te gaan”, zei Idle. Dus komen de Pythons „met oude hits”, die „op een onverwachte manier” zullen worden gespeeld omdat het publiek de sketches uit het hoofd kent.

Kaartverkoop: maandag 11.00u. (Nederlandse tijd): MontyPythonLive.com

    • Titia Ketelaar