Welles-nietesspel over manipulatie

Het is hommeles tussen de topman van technologiebedrijf Simac en een groep minderheidsaandeelhouders. Deze beleggers denken dat ze misleid zijn door het bedrijf; ze vermoeden dat topman Eric van Schagen de koers van het aandeel expres laag heeft gehouden. Ze hebben het Openbaar Ministerie gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke koersmanipulatie.

Van Schagen zou de koers kunstmatig laag hebben gehouden om het bedrijf zo goedkoop mogelijk van de beurs te kunnen halen. Want de familie Van Schagen wil het bedrijf weer volledig in eigen bezit krijgen.

Het bedrijf is opgericht door Mac van Schagen in 1971. Sinds 1989 staat zijn zoon Eric aan het hoofd. Simac levert producten en diensten op het gebied van industriële elektronica en automatisering aan kleine en middelgrote bedrijven. De nettowinst daalde in 2012 tot 3,1 miljoen euro, een daling met 34 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De omzet steeg met 7,6 procent tot 167,3 miljoen euro.

De familie Van Schagen deed in september een bod van 3 euro op elk aandeel dat nog niet in haar bezit was. Op dat moment bedroeg de prijs ongeveer 2,45 euro. De minderheidsaandeelhouders vonden het een te laag bod. Al een paar jaar is de familie bezig met het terugkopen van aandelen via haar investeringsvehikel Simal. Via Vóór het bod van september had de familie via Simax al 86 procent van het stemrecht door een mix van gewone en preferente aandelen. De groep van boze aandeelhouders schrijft in haar klachtbrief aan het OM dat „belangenverstrengeling” van de topman aan de basis ligt van de lage beurswaarde. Zo betaalt Simac huur voor dure panden van Simal en zoekt het bedrijf niet naar een goedkoper alternatief. Simac betaalt daarbij 6 procent rente voor leningen van Simal; andersom betaalt Simal slechts 4 procent. Volgens de aandeelhouders dragen deze kosten bij aan mogelijke „koersorkestratie”.

„We hopen dat een onderzoek van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof deze aanwijzingen kan omzetten in bewijzen”, zegt Roger Kroes, de advocaat van de minderheidsaandeelhouders.

„Het is een klacht van een geïsoleerde groep aandeelhouders die alles bij elkaar ongeveer 4 procent van de aandelen bezitten. Andere aandeelhouders hebben hierover geen problemen gemaakt”, zegt topman Eric Schagen aan de telefoon. Hij vindt het vreemd dat heisa is ontstaan over de relatie van Simac en Simal.

De topman zegt dat alle grote beslissingen tussen Simal en Simac zijn goedgekeurd door de raad van commissarissen. Schagen vindt het jammer dat door deze zaak het terugkopen van de aandelen wordt vertraagd.