Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wat te doen met een te groot vliegtuig op een te klein vliegveld?

Foutje. In de Verenigde Staten is een van de grootste cargovliegtuigen ter wereld – een Boeing 747 Dreamlifter – geland op het verkeerde vliegveld. Dat verliep zonder problemen, maar de startbaan van het vliegveld is te kort om op te stijgen.

Foutje. In de Verenigde Staten is een van de grootste cargovliegtuigen ter wereld - een Boeing 747 Dreamlifter - geland op het verkeerde vliegveld. Dat verliep zonder problemen, maar de startbaan van het vliegveld is te kort om op te stijgen.

Twitter avatar ccarey206 Caleb Carey Sittin at Jabara watching the Dreamlifter that doesn’t belong… #lifefail http://t.co/i22Z7UTu78

Het vliegtuig had eigenlijk op het militaire vliegveld van Wichita, Kansas moeten landen, maar de piloten kozen - waarschijnlijk per ongeluk - voor het civiele vliegveld aan de andere kant van de stad.

Rechtsboven luchthaven Col. James Jabara waar het vliegtuig nu staat, rechtsonder de McConnell Air Force Base waar het vliegtuig eigenlijk had moeten landen.

Uit het radioverkeer met de luchtverkeersleiding, online gezet door Buzzfeed, blijkt dat de piloten niet precies weten waar ze zijn geland.

Verkeerstoren: “Do you know which airport you’re at?”
Piloot: “Well we think we have a pretty good pulse — how many airports directly to the south … are there?”

Volgens lokale zender KWCH kan het vliegtuig nu geen kant meer op. Een Dreamlifter heeft officieel een startbaan van bijna drie kilometer nodig. De baan van de Col. James Jabara luchthaven is nog geen twee kilometer.

Wat er nu precies gaat gebeuren met het vliegtuig met een spanwijdte van 64 meter is nu nog niet bekend, maar we houden je op de hoogte. De luchthaven is ondertussen gesloten.

Twitter avatar ICTEMER AirportEmergency Jabara Airport CLOSED until further notice.

Update 13.48 uur:
Een pushback truck heeft het vliegtuig, dat op het einde van de landingsbaan stilstaat, inmiddels omgedraaid. Een woordvoerder van de gemeente heeft tegen KWCH gezegd dat de korte startbaan geen probleem is (in de video vanaf 3.30).

“The aircraft is very safe for a normal departure at it’s current weight and the conditions here.”

Het vertrek staat voor later vandaag gepland.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Update:
Het vliegtuig is zonder problemen vertrokken.