Wat de wc ons kost

Zien Informatief

De rekenkamer: Toiletgebruik

Nederland 3, 20.25-21.00u.

Wekelijks brengt de gemiddelde Nederlander 50 minuten door op het toilet. Men staat of zit, leest er de krant, stuurt wat sms’jes of werkt z’n Facebook bij.

Vanavond rekent De Rekenkamer uit wat toiletgebruik ons kost. Behalve de jaarlijkse afschrijving op de pot wordt de prijs berekend van de hoeveelheid papier die jaarlijks wordt weggespoeld en van het water dat voor een en ander nodig is. De goedkoopste toiletjuffrouw van Amsterdam wordt bezocht en Marc de Hond ontmoet een wc-potdeskundige die hem vertelt dat we jaarlijks ieder ruim 12.000 liter drinkwater wegspoelen. En dat dit veel minder zou kunnen zijn als de afvoer naar het riool iets schuiner aangelegd zou zijn.

Jaïr Ferwerda daalt af in het riool van Breda waar hij leert waar we rioolbelasting voor betalen. Hij ziet wat een vochtig doekje in het riool allemaal kan veroorzaken.

Stefan Stasse rekent uit hoeveel kilometer wc-papier wij jaarlijks gebruiken en ontmoet een deskundige die hem vertelt hoeveel liters en kilo’s wij jaarlijks produceren.

Sander de Kramer ontdekt dat als je de uitwerpselen van een hele woonwijk bewaart, elk gezin hier goed geld mee kan verdienen: zo’n 120 euro per jaar.