VS: veiligheidspact met Kabul moet nog dit jaar ondertekend

De Afghaanse president Karzai, gisteren tijdens een ontmoeting met de loya jirga.
De Afghaanse president Karzai, gisteren tijdens een ontmoeting met de loya jirga. Foto Reuters/Omar Sobhani

De Amerikaanse regering wil dat het veiligheidspact met Afghanistan voor het einde van het jaar wordt ondertekend. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis vanavond gezegd. De Afghaanse president Hamid Karzai zei eerder op de dag dat hij de eventuele ondertekening van het pact wil overlaten aan zijn opvolger, die volgend jaar in april wordt gekozen.

In de veiligheidsovereenkomst is onder meer de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Afghanistan geregeld wanneer de NAVO-missie eind volgend jaar stopt. Het pact moet nog wel worden goedgekeurd door het Afghaanse parlement.

Voordat de volksvertegenwoordiging in Afghanistan zich er over buigt is het echter eerst de beurt aan de loya jirga, een vergadering van stamleiders uit het hele land. De loya jirga is vandaag van start gegaan en duurt vier dagen. Diverse parlementariërs hebben al aangegeven dat het oordeel hiervan voor hen leidend zal zijn. (AP/Novum)