‘Voldoende bewijs voor veroordeling Berlusconi in Rubygate’

Volgens een rechtbank in Milaan is bewezen dat oud-premier Silvio Berlusconi met de toen minderjarige Karima ‘Ruby’ El Mahroug een seksuele relatie had in ruil voor geld en andere goederen zoals juwelen. Dat meldt persbureau Reuters vanmiddag.

Oud-premier Silvio Berlusconi op een archieffoto.
Oud-premier Silvio Berlusconi op een archieffoto. Foto AP / Alessandra Tarantino

Volgens een rechtbank in Milaan is bewezen dat oud-premier Silvio Berlusconi met de toen minderjarige Karima ‘Ruby’ El Mahroug een seksuele relatie had in ruil voor geld en andere goederen zoals juwelen. Dat meldt persbureau Reuters vanmiddag.

De rechtbank zegt voldoende bewijs te hebben dat de seksuele relatie van Berlusconi met Ruby leidde tot zijn veroordeling in de ‘Rubygate’. In juni van dit jaar kreeg Berlusconi zeven jaar cel opgelegd vanwege machtsmisbruik en het betalen voor seks met een minderjarige.

Bij de veroordeling van Berlusconi in juni van dit jaar zei onze Italiëredacteur Mark Leijendekker dat de kans dat Berlusconi daadwerkelijk de cel in gaat, “ongeveer 0,1 procent”:

“Het is altijd zijn tactiek geweest om steeds weer in hoger beroep te gaan of de wet aan te passen zodat hij celstraf ontloopt. Dat is eigenlijk het leidende beginsel sinds 2001 voor hem. Er is geen enkele suggestie dat het nu anders zal zijn.”

Bunga Bungafeesten en ‘Rubygate’

De rechtszaak draaide om de Marokkaanse Karima El Mahroug, beter bekend als Ruby. Volgens de aanklagers had Berlusconi, toen 73, op een van zijn beruchte bunga bungafeesten seks gehad met de toen 17-jarige Ruby. Hij zou daarvoor hebben betaald. Zowel Berlusconi en El Mahroug heeft ontkend seks te hebben gehad.

In de zaak werd ook duidelijk dat Berlusconi direct of indirect contact onderhield met een aantal jonge vrouwen die met enige regelmaat werden uitgenodigd voor de avondjes in zijn villa. De vrouwen kregen geld, een appartement, soms ook een baan en een auto. Ruby zou een paar miljoen hebben gehad, maar heeft dit ontkend. Dat ze mogelijk enkele honderdduizenden euro’s betaald kreeg, werd niet tegengesproken, maar dat zou slechts financiële steun bij het opzetten van een schoonheidssalon zijn geweest.

Volgens Berlusconi heeft hij nooit iets verkeerds gedaan met de feesten. Hij zou vervolgd worden door ‘linkse aanklagers’. Het waren geen seksfeesten die hij organiseerde, maar elegante diners waar danseressen burleske shows uitvoerden.