Vier vikingschepen en een pratende trol

In de aanloop naar sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspellen. Vandaag puzzelspellen en Angry Birds.

De Furby is 29 cm hoog
De Furby is 29 cm hoog

Het zijn maar vier Vikingschepen, die klemzitten tussen negen in elkaar grijpende plastic draaischijfjes. Maar best moeilijk! En een bewijs dat ook plastic speelgoed er mooi uit kan zien. Vikings Brainstorm is een nieuw solopuzzelspel van Smart Games. Je krijgt uit een boekje een beginstand van de schepen. De kunst is de schijven dan zo te draaien dat de schepen op de juiste plek aankomen. Er zal wel een wiskundige oplossingsstrategie bestaan, in de praktijk draai je maar een eind weg. En net als je op wilt geven kom je ineens goed uit. Het is een van de vele raadsels van het menselijk lichaam. Je vingers doen het werk, je zou niet kunnen uitleggen hoe ze het doen. Ideaal om even je verstand stil te zetten. Tot een kind het uit je handen trekt.

Dit soort puzzelspelletjes zijn al jaren populair, sinds in de jaren negentig het spel Rush Hour doorbrak. De verwarde zeereis met de Vikingschepen lijkt wel op de verkeerschaos van Rush Hour.

Abstracter is IQ-twist, waarbij je acht verschillende plastic vormpjes in een rechthoekig bakje moet passen. Er zijn allerlei varianten en allemaal lijken ze op het al oudere houten puzzelspel Katamino. Maar de twist-variant heeft een interessante vernieuwing. Op 100 verschillende manieren, van makkelijk naar moeilijk, moet je gekleurde pennetjes in het bakje prikken. Over dat pennetje moet een vormpje met de juiste kleur vallen – een fraaie complicatie.

Zelfs het elektronische schietspelletje Angry Birds heeft een eigen puzzelversie gekregen: een simpel, aangenaam schuifspelletje. De vogelschuifjes moeten precies boven de varkentjes komen.

Er is ook een nieuwe fysieke variant op de markt, Angry Birds Star Wars. Dat valt tegen. De spelregels zijn zwak, al is over een springschans met een autootje vogels lanceren tegen een bouwwerk van plastic balkjes nog wel aardig.

Maar als duidelijk wordt dat de figuurtjes uit dit fysieke spel op ingenieuze wijze in de virtuele versie kunnen worden geladen, blijkt de elektronische versie veel leuker. Cool! Weg motorische training!

Er is altijd veel solospeelgoed te koop. Bij ons in huis raakte dit jaar zelfs een nieuwe versie van Furby verzeild, dat vreemde bewegende robotbeestje met zijn tekenfilmstemmetje. Tot onze verbazing en tot verrukking van een elf-jarige jongen bleek het ding vrij aardig Nederlands te kunnen leren. „Haa, kiekeboe! lekker eten, alles okay? Hemeltje lief, echt waar? Lekkere knuffel!” Hij kan heen en weer wiebelen en met zijn oren bewegen.

Allemaal erg leuk, maar behalve de elfjarige werd iedereen er vrij snel melig van. En op een dag bleek hij vals, niks geen vrolijke liedjes meer. Maar na twee maanden afzondering in een donkere kast was hij weer helemaal zichzelf geworden. „Da uru du tai? He, ka ete!”

Vikings Brainstorm €20, IQ-twist €10, Angry Birds on Top €15 (alle Smart Games). Angry Birds Star Wars €15, Furby ca. €75 (beide Hasbro)