‘Verbruggen wilde Mapei uit peloton’

Na uitspraken over doping van directeur Squinzi wilde UCI-baas Hein Verbruggen in 1999 de Mapeiploeg opheffen.

Hein Verbruggen zou als voorzitter van de internationale wielerunie UCI in 1999 hebben gedreigd voorgoed de licentie in te trekken van de toenmalige topploeg Mapei, na uitspraken van de hoofdsponsor over doping. Giorgio Squinzi, directeur van het Italiaanse bedrijf, had destijds in de media gesteld dat het in de betreffende periode niet mogelijk was om zonder doping een top vijf klassering in de grote wielerrondes te halen. Mapei-arts Yvan Vanmol verklaarde toen in het blad Sport International dat hij versteld stond van de hoge hematocrietwaardes in de Giro van 1999.

Verbruggen, nog altijd erevoorzitter van de UCI en erelid van het IOC, zou hebben geëist dat Squinzi zijn uitspraken zou intrekken. Anders zou de ploeg met toprenners als Michele Bartoli, Paolo Bettini en Johan Museeuw verdwijnen uit het peloton. „Mapei zou nooit meer deel uitmaken van het peloton als ik achter mijn woorden bleef staan”, onthulde Squinzi gisteren in de Italiaanse media.

Afgelopen weekeinde verklaarde Lance Armstrong dat Verbruggen er op had aangedrongen een positieve dopingtest weg te moffelen in de Tour de France van 1999. „Wie gelooft Armstrong nog”, reageerde Verbruggen. Zelf stond hij altijd achter Armstrong, tot de Amerikaan vorig jaar levenslang werd geschorst wegens dopegebruik.

Verbruggen was UCI-voorzitter in een periode van wijdverbreid dopegebruik. Vele oud-kampioenen en ploegleiders werden geschorst. Verbruggen en de UCI zelf bleven buiten schot, ondanks belastende verklaringen van renners. De nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson stelt een onderzoek in naar het functioneren van de bond onder de oud-voorzitters Verbruggen en diens opvolger Pat McQuaid.