Uruguay maakt deelnemersveld WK compleet - Oranje geen groepshoofd

Speler van Uruguay vieren het behalen van het eindtoernooi. Ondanks de riante uitgangspositie speelde bondscoach Oscar Tabarez van Uruguay met zijn sterkste opstelling. De verdediging van Jordanië gaf echter weinig weg, terwijl de thuisploeg niet bereid leek al te veel energie in de wedstrijd te steken.
Speler van Uruguay vieren het behalen van het eindtoernooi. Ondanks de riante uitgangspositie speelde bondscoach Oscar Tabarez van Uruguay met zijn sterkste opstelling. De verdediging van Jordanië gaf echter weinig weg, terwijl de thuisploeg niet bereid leek al te veel energie in de wedstrijd te steken. Foto AP / Matilde Campodonico

Vannacht heeft Uruguay zich als 32e en laatste land geplaatst voor het WK voetbal van volgend jaar in Brazilië. De Zuid-Amerikanen kwam in de intercontinentale play-off tegen Jordanië thuis weliswaar niet verder dan 0-0, maar in de met 5-0 gewonnen uitwedstrijd van vorige week was het verschil al gemaakt.

Door de winst van Uruguay is het Nederlands elftal volgend jaar in Brazilië definitief geen groepshoofd. Bij de loting op 6 december zit Oranje in pot 2. De status van groepshoofd is weggelegd voor Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Zwitserland, Uruguay en gastland Brazilië.

De groepshoofden worden vastgesteld op basis van de wereldranglijst van de FIFA. Nederland bezet daarop weliswaar de achtste plaats, maar omdat Brazilië als organiserend land verzekerd is van pot 1, valt de formatie van bondscoach Louis van Gaal net buiten de boot.

Door het mislopen van een beschermde status zou Oranje in een ‘groep des doods’ terecht kunnen komen. In pot 3 zitten waarschijnlijk sterke landen als Frankrijk en Ivoorkust. De Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Australië lijken de zwaarste potentiële tegenstanders uit pot 4.

Voor Uruguay wordt het de twaalfde deelname aan een WK. Drie jaar geleden in Zuid-Afrika sneuvelde de wereldkampioen van 1930 en 1950 pas in de halve finale tegen Nederland.

Dit zijn de deelnemende landen:

Europa
Nederland, België, Spanje, Italië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Portugal, Zwitserland, Griekenland, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Rusland

Zuid-Amerika
Brazilië, Argentinië, Uruguay, Chili, Colombia, Ecuador

Afrika
Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Ghana, Algerije

Azië/Oceanië
Japan, Zuid-Korea, Australië, Iran

Noord- en Midden-Amerika
Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Honduras

Het WK voetbal begint op 12 juni 2014. Het is het eerste WK voetbal dat in Zuid-Amerika wordt gehouden sinds 1978 (Argentinië).