Topfunctie ECB niet voor Nederlander Sijbrand

Jan Sijbrand, directeur toezicht van de Nederlandse Bank, wordt geen chef bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.
Jan Sijbrand, directeur toezicht van de Nederlandse Bank, wordt geen chef bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Nederlander Jan Sijbrand is niet voorgedragen voor de positie van hoofd bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft zoals verwacht gekozen voor de Française Daniele Nouy. Ze moet zich volgende week presenteren in het Europees Parlement, die uiteindelijk besluit wie de post krijgt.

Sijbrand is sinds anderhalf jaar directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), waar hij verantwoordelijk is voor het toezicht op Nederlandse banken. De Franse Nouy heeft dezelfde functie bij de Franse centrale bank. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung meldde twee weken geleden dat beide toezichthouders in de race waren voor de functie.

De keuze voor de Française was eigenlijk al gemaakt. In haar column “Wat de Fransen kregen voor Dijsselbloem” schreef Caroline de Gruyter, onze toenmalige correspondent in Brussel, begin dit jaar:

“Toen Merkel regeringsleiders in december polste over Dijsselbloem, zei de Franse president Francois Hollande geen ja, maar ook geen nee. Merkel interpreteerde dit, terecht, als groen-licht-met-voorwaarde. Vervolgens kwam de Franse tegeneis: Hollande wilde dat het Europese bankentoezicht, waar eurolanden net toe hadden besloten, in Parijs werd gevestigd. Merkel zei meteen nee. De ECB, die verantwoordelijk wordt voor bankentoezicht, zit in Frankfurt. Hollandes volgende eis: Frankrijk wilde de voorzitter van dit bankentoezicht leveren. Hij had een sterke kandidaat: Danièle Nouy, de gerespecteerde secretaris-generaal van de Franse Commission Bancaire. Haar naam circuleert al langer voor hoge Europese financiële posten. Op deze tweede eis van Hollande zei Merkel ja.”

Het hoofd bankentoezicht wordt eind volgend jaar verantwoordelijk voor het controleren van de 130 grootste banken van Europa. Die taak ligt nu nog bij de nationale centrale banken, maar de eurolanden willen één Europese toezichthouder.