Timmermans betreurt vrijlating Bosnische oorlogsmisdadigers

Timmermans betreurt de vrijlating van tien voor oorlogsmisdaden veroordeelde Bosniërs.
Timmermans betreurt de vrijlating van tien voor oorlogsmisdaden veroordeelde Bosniërs. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is ontzet over de vrijlating van tien Bosnische Serviërs die zijn veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hun vrijlating is voor de nabestaanden niet te begrijpen en zeer ingrijpend, schrijft de minister op zijn Facebook-pagina.

Zes van de tien zijn veroordeeld voor genocide en kregen celstraffen tot 33 jaar opgelegd. Ze waren betrokken bij de moord op meer dan duizend moslims in 1995 in Srebrenica. De mannen zijn dinsdag op vrije voeten gesteld omdat bij de veroordeling het verkeerde strafrecht is toegepast. In afwachting van een nieuw proces zijn ze vrijgelaten.

Naar aanleiding van de commotie onder de nabestaanden vroeg de Bosnische aanklager gisteren alweer om de arrestatie van de tien vrijgekomen oorlogsmisdadigers.
De aanklager vreest dat de tien mogelijk zullen vluchten voordat hun processen opnieuw beginnen.

Minister wil dat Bosnië actie onderneemt

Timmermans roept Bosnië dringend op maatregelen te nemen om te voorkomen dat meer oorlogsmisdadigers worden vrijgelaten en ervoor te zorgen dat veroordeelden hun straf niet ontlopen:

“Dit is wezenlijk voor de geloofwaardigheid van Bosnië. Wij zullen overleggen met onze Europese partners om te bezien wat de gevolgen zijn van deze betreurenswaardige ontwikkeling.”