Teeven passeert advocaat Renata

Er ís contact geweest met een advocaat, maar dan wel met de verkeerde. Maureen Helgers, advocaat van het Georgische meisje Renata, zegt dat zij niet is gehoord over de behandeling van het meisje. Met de Poolse advocaat is contact geweest, niet met Helgers. „Mij is niets gevraagd, terwijl deze kwestie vooral in Nederland heeft gespeeld.”

Nederland zette eind vorig jaar Renata en haar familie naar Polen uit. Bij aankomst daar bleek dat zij aan acute leukemie leed. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzochten de kwestie, maar spraken daarvoor niet met Renata, haar familie of de behandelend artsen in Polen, zegt Helgers.

De inspecties concludeerden dat de overdracht van medische gegevens „incompleet dan wel afwezig” was, in een brief die afgelopen dinsdag openbaar werd. Individuele fouten van zorgverleners zijn volgens de inspecties niet gemaakt.

De advocaat noemt het „grievend” voor de familie dat zij niet eerst is ingelicht over de bevindingen van de inspecties, voordat die openbaar werden gemaakt. Helgers vraagt zich af hoe de rapporten tot stand zijn gekomen. „Ik begreep dat één of twee artsen zijn gehoord. Al heb ik nog steeds geen inzage in de rapporten gehad.”

De rapporten kunnen vanwege bescherming van het medisch beroepsgeheim niet openbaar worden, schreef staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) gisteravond aan de Tweede Kamer. De oppositie wil weten wat de inspecties precies onderzocht hebben. Alleen coalitiepartijen VVD en PvdA steunden dat verzoek niet.

Een woordvoerder van de Inspectie Veiligheid en Justitie zegt dat de inspectie ondanks dat de familie niet is gesproken, „kennelijk genoeg informatie had om hun onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden”. Maureen Helgers is nog in overleg met de ouders van Renata of ze stappen tegen Teeven zal ondernemen. Ondertussen ondergaat Renata in Polen nu al bijna een jaar chemobehandelingen.