Teeven: kinderpardon-discussie wordt in het voorjaar voortgezet

Foto ANP/Martijn Beekman

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vindt het nog te vroeg om de balans van het kinderpardon op te maken en een oordeel te vellen over schrijnende gevallen. Dat bleek vanmiddag tijdens het debat over de justitiebegroting.

Teeven wil eerst de uitkomst van de vele bezwaarprocedures rustig afwachten en dan pas de balans opmaken, zei hij. Pas dan komt de discussie op gang over de ‘uiterste grenzen’ van het pardon en of er nog gevallen zijn die Teeven kan afdoen met zijn discretionaire bevoegdheid. Dat duurt nog tot het voorjaar.

‘Teeven handelt in strijd met de geest van kinderpardon’

Hij reageerde op vragen van Joël Voordewind (ChristenUnie) over de ongeveer driehonderd kinderen die nu buiten de boot zouden vallen, omdat zij niet aan alle voorwaarden voldoen, zoals de 8-jarige Dennis. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Kinderombudsman Marc Dullaert vinden dat zij alsnog moeten worden toegelaten en dat Teeven ‘in strijd met de geest van het kinderpardon’ handelt.

De bewindsman verwacht overigens dat in een aantal gevallen alsnog een verblijfsvergunning zal worden verleend. Teeven zei verder dat elke grens die wordt getrokken leidt tot nieuwe grensgevallen. “Op enig moment is de regeling wel uitgevoerd.” Regeringspartij PvdA liet zich gisteren in vergelijkbare bewoordingen uit.

Teeven gaat niet in op de zaak van Dennis

Teeven weigerde ook te reageren op de kwestie-Dennis. “Ik ga niet in op individuele gevallen. En eerlijk gezegd word ik daar ook wel een beetje moe van”, zei hij tegen Voordewind die Dennis ter sprake bracht. “Ik ken de casus niet. Het heeft ook geen zin om mij er iets over te vragen. Ik kan er niets over zeggen.” (Novum)