Samsung moet Apple (nog eens) 290 miljoen dollar betalen

Foto Reuters/Dado Ruvic

Samsung moet Apple een schadevergoeding van ruim 290 miljoen dollar betalen, zo schrijft persbureau AP. De jury van een Amerikaanse rechtbank in San Jose, Californië, heeft dat vanavond besloten nadat Samsung door concurrent Apple was aangeklaagd wegens patentschending.

De eis van Apple was een schadevergoeding van 380 miljoen dollar, Samsung wilde niet meer dan 50 miljoen betalen. De twee bedrijven zijn momenteel verwikkeld in diverse rechtszaken in negen verschillende landen.

Apple kreeg vorig jaar een miljard toegewezen

Apple kreeg vorig jaar ruim een miljard dollar schadevergoeding toegekend omdat Samsung techniek uit de iPhone zou hebben nagemaakt. Deze huidige zaak is het gevolg van een besluit van de rechter die in maart werd genomen.

Die besloot dat een andere schadevergoeding van 600 miljoen dollar overeind bleef, maar dat er verder een nieuwe zaak moest komen omdat de jury foutieve berekeningen had gemaakt. Daarop spande Apple een nieuwe rechtszaak aan om de rest van de vergoeding te krijgen, die leidde tot de veroordeling van vandaag.

Apple en Samsung zijn de twee dominante bedrijven op de tablet- en smartphonemarkt. Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van alle tablets en smartphones wereldwijd. Apple introduceerde als eerste de iPhone en iPad, Samsung werd later succesvol met de Galaxy S en Galaxy Tab. Wat betreft tablets is de iPad de grootste speler, op het gebied van smartphones is Samsung Apple voorbijgestreefd.