Rusland geeft Arctic Sunrise niet vrij; activisten nog steeds vast

De Arctic Sunrise moet van een Russische rechter aan de ketting blijven.
De Arctic Sunrise moet van een Russische rechter aan de ketting blijven. Foto ANP / EPA / Kate Davison

De twee Nederlandse activisten van Greenpeace zitten nog steeds in de gevangenis, ondanks dat hun borgsom al wel is betaald. Daarnaast blijft de Arctic Sunrise aan de ketting liggen, zo heeft een Russische rechter vandaag bepaald.

Faiza Oulahsen en Mannes Ubbels zitten nog steeds in de gevangenis van Sint Petersburg. Hun borgsom is echter al wel betaald. Wanneer ze wel vrij komen, blijft onbekend.

De Arctic Sunrise wordt niet vrijgegeven. De stichting Phoenix, die het schip aan Greenpeace verhuurt, had beroep aangetekend tegen een eerder vonnis. Een lagere rechter oordeelde toen dat de Arctic Sunrise niet werd vrijgegeven. Gerrit-Jan Bolderman, de directeur van de stichting, vindt het ‘extreem teleurstellend’ dat de rechtbank het beroep heeft afgewezen. Hij overweegt in cassatie te gaan.

Zeerechttribunaal doet uitspraak

Morgen gaat het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg uitspraak doen in een door de Nederlandse staat aangespannen zaak tegen Rusland. De Nederlandse autoriteiten eisen dat de Russen het schip vrijgeven, en ook de dertig bemanningsleden laat gaan.

De Russische staat beweert echter dat het zeerechttribunaal in deze zaak niks te zeggen heeft. De activisten zouden tijdens hun actie bij het boorplatform een inbreuk hebben gemaakt op de soevereiniteit van het land, waardoor er volgens Rusland een uitzondering geldt.

Een groot deel van de bemanning is inmiddels op borgtocht vrij.