‘Ruim ton voor nabestaanden oud-patiënt Jansen’

Foto ANP / David van Dam
Foto ANP / David van Dam Jansen staat in Almelo terecht voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses en het letsel dat hij daarmee heeft veroorzaakt.

Een ziekenhuis in het Duitse Worms heeft een schadevergoeding van 120 duizend euro betaald aan nabestaanden van een overleden oud-patiënt van de omstreden neuroloog Ernst Jansen. Dat schrijft RTV Oost. Jansen had bij de vrouw zonder toestemming een ruggenmergpunctie uitgevoerd, waarbij hij zenuwen raakte.

De 78-jarige Duitse belandde na de ingreep in 2011 in een rolstoel. Haar gezondheid ging daarna zo snel achteruit dat zij eerder dit jaar overleed.
De advocaat van de nabestaanden ziet de schadevergoeding als een schuldbekentenis van het ziekenhuis. De ziekenhuisdirectie ontkent dat.

In een interview met NRC zei Jansen over deze zaak:

“Dat zich bij deze vrouw complicaties hebben voorgedaan, is zeker. Maar de punctie is volgens de normen en zorgvuldig verricht. Als iemand drie jaar later overlijdt, lijkt het mij niet zo waarschijnlijk dat het door die punctie komt. Zoiets wordt er dan weer direct uitgelicht. Dat komt dan bovenop alle andere achterdocht. Mijn wens is om te werken. Ik neem kennelijk het risico dat ik word gepakt. Toen ik begin dit jaar in Heilbronn een journalist aan de lijn kreeg, wist ik wel meteen: het is klaar hier, over.”

Ernst Jansen bleek begin dit jaar in Duitsland weer te werken als arts. Toen Jansen de ingreep bij de Duitse bejaarde deed, had justitie in Nederland al besloten hem te vervolgen voor tientallen verkeerde diagnoses. Die stelde hij in het Medisch Centrum Twente, waar hij in 2003 werd ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Ook in Duitsland mag hij inmiddels zijn beroep niet meer uitoefenen.

Jansen staat in Almelo terecht voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses en het letsel dat hij daarmee heeft veroorzaakt. Hij kan worden veroordeeld tot twaalf jaar cel.