Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Regering Oekraïne schort voorbereidingen verdrag met EU op

Leden van de oppositie protesteren tegen het sneuvelen van de wet die het mogelijk moest maken dat oud-premier Timosjenko in Duitsland medisch behandeld kon worden.
Leden van de oppositie protesteren tegen het sneuvelen van de wet die het mogelijk moest maken dat oud-premier Timosjenko in Duitsland medisch behandeld kon worden. Foto ANP / EPA / Sergey Dolzhenko

Oekraïne schort de voorbereidingen op voor het ondertekenen van een associatieverdrag met de Europese Unie. Het opschorten volgt nadat een wet in het parlement is gesneuveld om de gedetineerde politica Joelia Timosjenko vrij te laten. Dat was één van de voorwaarden van de EU om het verdrag te ondertekenen.

Dat meldt persbureau AP vandaag. De regering van Oekraïne zegt nu dat er in plaats van een associatieverdrag, een commissie komt om te onderzoeken hoe de betrekkingen tussen Oekraïne, de EU en Rusland kunnen worden verbeterd. Volgens premier Mykola Azarov is de maatregel ingegeven door overwegingen van ‘nationale veiligheid’. President Victor Janoekovitsj was in Wenen voor een zakenforum en bleef een verzoenende toon houden:

“We blijven verder werken aan dit pad, dat leidt naar de Europese Unie.”

Janoekovitsj pleegt ‘verraad’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guidi Westerwelle laat in een reactie weten nog steeds goede banden na te streven met het land, maar dat het nu aan Oekraïne is om wel of geen toenadering tot de EU te zoeken. Rusland verwelkomt de stap, aldus een woordvoerder van president Poetin.

De oppositie ziet in de stap van de regering een reden om het afzetten te eisen van president Janoekovitsj. Hij zou ‘verraad’ hebben gepleegd, aldus oppositieleider Arseny Yatsenyuk. Ook Azarov moet opstappen.

Eerder vandaag weigerde het parlement een wet aan te nemen waardoor oud-premier Timosjenko naar het buitenland kon gaan voor een medische behandeling. Een aantal EU-lidstaten, zoals Duitsland, ziet haar vrijlating als een voorwaarde voor een associatieverdrag met de EU.

De bedoeling was dat het verdrag over acht dagen zou worden ondertekend. Het is goed mogelijk dat dit nog steeds gebeurt. Naast de kwestie Timosjenko, eist de EU ook een reeks hervormingen op justitieel gebied. Het land heeft daar wél vorderingen gemaakt.