Proces bioscoopschutter voor onbepaalde tijd uitgesteld

James Holmes in de rechtbank in Colorado, 4 juni jl.
James Holmes in de rechtbank in Colorado, 4 juni jl. Foto AP/The Denver Post

Het proces tegen James Holmes, de man die vorig jaar in een bioscoop in Colorado twaalf mensen doodschoot, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat meldt persbureau AP vanavond. De rechter wil meer tijd om te bepalen of Holmes een tweede keer moet worden onderworpen aan een psychiatrisch onderzoek.

De advocaten van Holmes stelden in juni van dit jaar dat hij niet schuldig moet worden bevonden aan de moorden in een bioscoopzaal in het stadje Aurora omdat hij ontoerekeningsvatbaar is. Als de rechter James Holmes ontoerekeningsvatbaar acht, ontloopt de verdachte levenslang en de doodstraf.

De aanklagers in de zaak eisen de doodstraf en willen dat Holmes verder psychisch wordt bestudeerd. Een dergelijk onderzoek heeft al plaatsgevonden, maar de uitslagen van dat onderzoek zijn niet openbaar gemaakt.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli vorig jaar het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond. Hij zou de moordpartij tijdens de première van de Batman-film The Dark Knight Rises zorgvuldig hebben voorbereid. Hij is aangeklaagd wegens moord en poging tot moord.