Poetin: activisten Greenpeace verdienen genade

Een activist van Greenpeace, vandaag vrijgelaten in Sint Petersburg.
Een activist van Greenpeace, vandaag vrijgelaten in Sint Petersburg. Foto AFP/Olga Maltseva

De Greenpeace-activisten die vastzitten in Rusland vanwege een protestactie bij een boorplatform in de Barentszzee moet genade worden betoond. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vanavond gezegd, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Poetin zei tijdens een ontmoeting met Russische schrijvers, uitgevers, critici en boekverkopers dat niet elk nobel doel alle middelen rechtvaardigt:

“Streefden ze een nobele zaak na? Ja. Hadden ze het recht het platform te beklimmen? Nee. Maar natuurlijk, de staat zou genade moeten tonen.”

Deze week kregen 26 Greenpeace-activisten te horen dat ze op borgtocht vrij mogen komen. Onder hen zijn twee Nederlanders. Vooralsnog zijn elf van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise op borgtocht vrijgekomen. De twee Nederlanders zitten nog wel vast.

Rusland zei de aanklacht te hebben afgezwakt

De aanklachten tegen de activisten staan nog overeind. Morgen gaan borgtochtzittingen verder.

Poetin zei eerder al eens dat de activisten in zijn ogen geen piraten zijn. Daarna volgde het bericht dat de Russische Onderzoekscommissie die op de zaak zit de aanklacht tegen de dertig heeft afgezwakt. De opvarenden van de Arctic Sunrise zouden niet meer worden beschuldigd van piraterij, maar van vandalisme. Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal vijftien jaar. Voor vandalisme kan maximaal zeven jaar celstraf worden gegeven.

Greenpeace meldde later echter dat Rusland de aanklacht tegen de dertig activisten niet heeft afgezwakt maar juist verzwaard. De beschuldiging van piraterij zou niet zijn vervallen. (AP/Novum)