Parlement Oekraïne neemt wet vrijlating Timosjenko niet aan

Timosjenko poseert in 2011 in haar huis in Kiev.
Timosjenko poseert in 2011 in haar huis in Kiev. Foto AFP / Sergei Supinsky

Het is het Oekraïense parlement niet gelukt om een wet door het parlement te loodsen die ervoor zorgt dat oud-premier Joelia Timosjenko vrijkomt. Dat meldt persbureau AP vanochtend. Het niet aannemen van de wet heeft mogelijk gevolgen voor het associatieverdrag met de Europese Unie.

Leden van de regeringspartij van president Jankoevitsj stemden tegen de wet. Vorige week werd al duidelijk dat de partij van Jankoevitsj niet blij is met de wet. De partij vat die op als inbreuk op de nationale soevereiniteit en bedreiging voor haar gevestigde belangen. Binnen de partij is er ook onenigheid over de vraag of Oekraïne moet kiezen voor Europa.

Dat de wet nu niet is aangenomen heeft mogelijk gevolgen voor het associatieverdrag dat Oekraïne met de EU wil sluiten. Onder meer Duitsland stelt als voorwaarde van het verdrag dat de wet die Timosjenko vrijlaat wordt aangenomen.