Teeven houdt vast aan quotum, maar ‘alleen voor criminele illegalen’

Foto ANP/Phil Nijhuis

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) houdt vast aan het illegalenquotum, de doelstellingen om jaarlijks 4000 illegalen op te pakken. Dat zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer na vragen uit de Kamer.

Marit Maij (PvdA) benadrukte vanmiddag wel dat de politie alleen criminele vreemdelingen oppakt of illegalen die zich aan het toezicht onttrekken. Als de politie 3300 van hen oppakt, moet die vervolgens niet aan de slag gaan om zevenhonderd illegalen op te pakken die niet crimineel zijn, alleen maar om het streefcijfer te halen, aldus Maij. Teeven zegde dat toe.

Teeven: 4000 is ‘een richtsnoer voor de politie’

Na verwarde vragen van oppositiepartijen die tegen het quotum zijn, D66, ChristenUnie en SP, herhaalde Teeven dat hij zowel kwalitatieve als kwantitatieve doelstellingen hanteert. Dat betekent dat de politie zich alleen richt op het opsporen van criminele vreemdelingen. De vierduizend is daarbij een ‘richtsnoer’ voor de politie, net zoals voor het oplossen van inbraken streefgetallen worden afgesproken.

“Ik heb liever 3300 vreemdelingen met een criminele achtergrond dan 5500 vreemdelingen die hier alleen niet mogen zijn. Duidelijker kan ik niet zijn.”

‘Motie tegen illegalenquotum niet in strijd met beleid’

Het illegalenquotum is al lange tijd omstreden, zo legt politiek redacteur Annemarie Kas uit:

“De PvdA heeft eerder toegezegd om geen kwantitatieve doelstellingen te hanteren in het kabinetsbeleid. Nu Teeven aan Maij heeft toegezegd zich alleen te richten op criminele illegalen is het besluit daarmee echter rond, zo is de verwachting.

Daarnaast is het een omstreden kwestie omdat de partijen ChristenUnie, D66 en de SP het belachelijk vinden om kwantitatieve richtlijnen te hanteren voor het oppakken van illegalen, en die hebben zich tot op vandaag hevig tegen het quotum verzet.”

De Kamer nam onlangs een motie van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan waarin de partij de Kamer opriep om het illegalenquotum af te schaffen voor vreemdelingen die niet crimineel zijn of niet strafrechtelijk zijn veroordeeld.

Teeven zag de bovengenoemde motie echter als ‘ondersteuning’ van zijn beleid, zo liet hij hierop weten. Ook nu al richt de politie zich op criminele vreemdelingen. Ook leiden de ‘kwantitatieve afspraken’ met de politie niet tot een ‘jacht op illegalen’, bezwoer hij.