Onverwachte daling van werkloosheid in oktober

Met 11.000 omlaag, jeugdwerkloosheid hoog in achterstandswijken

De werkloosheid is afgelopen maand onverwacht sterk gedaald. Er waren 11.000 werklozen minder dan in september. In totaal zaten 674.000 mannen en vrouwen zonder werk, dat is 8,5 procent van de beroepsbevolking.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd. Een jaar geleden bedroeg het werkloosheidspercentage nog 6,8. De werkloosheid daalde het sterkst bij mannen en jongeren. In juli was de werkloosheid met 8,7 procent op het hoogste niveau na een stijging van twee jaar.

Volgens de internationale gehanteerde ILO-definitie is nog geen sprake van een daling, bleek eerder deze week. In oktober kwam de werkloosheid in Nederland volgens de ILO-definitie uit op 7,0 procent van de beroepsbevolking, en zou daarmee al vier maanden stabiel zijn. Afgelopen dinsdag kwam de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) met de voorspelling dat de werkloosheid in Nederland nog tot in 2015 blijft toenemen. Volgens de Oeso komt de werkloosheid volgens de ILO-definitie dit jaar uit op gemiddeld 6,7 procent. In 2015 zou de werkloosheid, volgens de Oeso, oplopen tot 8,1 procent.

In bepaalde wijken in Nederland loopt de jeugdwerkloosheid op tot 80 procent. Dat zeggen migrantenorganisaties tegen de NOS. Zij vinden dat er te weinig aandacht is voor kwetsbare jongeren zonder werk. Hoeveel wijken met zo’n hoge werkloosheid kampen, is niet na te gaan. Gemeenten hebben vaak geen compleet overzicht van jeugdwerkloosheid per wijk. Maar daar zijn veel bestuurders op dit moment wel mee bezig.

„We weten dat op dit moment heel veel jongeren niet aan het werk komen en dat percentages bij Marokkaanse en Turkse jongeren soms nog veel hoger zijn”, reageert minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA). „Het belangrijkste wat we kunnen doen is zorgen dat jongeren hun school afmaken, dat ze een diploma halen. Als jongeren eenmaal thuiszitten, is het belangrijk hen van de bank te krijgen.”

Uit CBS-gegevens blijkt ook dat huishoudens in september 2,1 procent minder hebben besteed aan goederen en diensten dan een jaar geleden. De bestedingen aan duurzame goederen waren in september 6,1 procent lager dan een jaar eerder. Consumenten besteden minder aan de inrichting van de woning en huishoudelijke apparaten.

Bestaande koopwoningen waren, volgens het CBS, in oktober 4 procent goedkoper dan in oktober 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is een fractie kleiner dan in de voorgaande maand.