Timosjenko niet vrij

De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko wordt niet vrijgelaten. Door dit besluit van het Oekraïense parlement vandaag lijkt de kans verkeken dat Oekraïne volgende week een verdrag kan sluiten met de Europese Unie (EU).

De volksvertegenwoordigers in Kiev verwierpen vanmorgen alle zes wetsontwerpen, die ertoe moesten leiden dat de gedetineerde Timosjenko in Duitsland medisch behandeld zou worden. De regeringspartij stemde tegen. De oppositie, die niet alleen vrijlating maar ook amnestie eiste voor Timosjenko, had zich bij elke variant neergelegd omdat ze een akkoord met Europa belangrijker vond.

Voor de EU is een oplossing van de zaak-Timosjenko een voorwaarde voor het tekenen van een associatieverdrag volgende week in Vilnius. De EU eist dat Oekraïne een einde maakt aan ‘selectieve rechtspraak’. President Janoekovitsj leek daarmee een maand geleden te willen instemmen. Twee weken terug bezocht hij zijn collega Poetin. Rusland wil dat Oekraïne toetreedt tot zijn Euro-Aziatische Douane Unie en dreigde Kiev met sancties.