Naam Parijse schutter bekend - eerder in aanraking met justitie

Minister van Binnenlandse aken Valls gaf vannacht een persconferentie over de arrestatie van de schutter.
Minister van Binnenlandse aken Valls gaf vannacht een persconferentie over de arrestatie van de schutter. Foto AP / Thibault Camus

De man die gisteren in Parijs werd aangehouden in verband met de schietpartij in het kantoor van het dagblad Libération is geïdentificeerd als Abdelhakim Dekhar. Hij is al eerder met de Franse justitie in aanraking geweest, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls vannacht bekend.

Dekhar heeft vier jaar in de gevangenis gezeten voor zijn aandeel in een overval in 1994 die leidde tot een achtervolgingsjacht met auto’s, waarbij drie politieagenten en een taxichauffeur om het leven kwamen. Dekhar heeft voor zijn aanhouding gisteren waarschijnlijk geprobeerd zelfmoord te plegen, meldden verschillende media.

Op grond van beelden van bewakingscamera’s en DNA-materiaal denken de autoriteiten dat hij degene was die maandag met een jachtgeweer het vuur opende in de hal van het kantoor van Libération, enkele schoten loste bij een bankgebouw in La Défense en een automobilist dwong hem naar de Champs-Elysées te rijden, en drie dagen eerder journalisten bij de nieuwszender BFM-TV bedreigde. Bij het voorval in het kantoor van Libération raakte een fotograaf van het blad ernstig gewond.

Verdachte nog niet in staat vragen te beantwoorden

De verdachte werd volgens het openbaar ministerie gevonden in een ondergrondse parkeergarage in Bois-Colombes, tien kilometer ten noorden van Parijs. Hij maakte volgens een politiewoordvoerder “geen heldere indruk” en had waarschijnlijk medicijnen geslikt. Hij werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij werd aangehouden. De politie kwam Dekhar op het spoor nadat een getuige hem van televisiebeelden had herkend.

Het DNA van Dekhar komt volgens de aanklagers overeen met het DNA dat is aangetroffen op de plaatsen waar geschoten werd. Hij is volgens justitie nog niet in staat om vragen te beantwoorden. Het is nog onduidelijk wat het motief was van de verdachte.