Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Bekijk de absurde persconferentie over de eenmalige reünie van Monty Python

Sepp Blatter van de FIFA was nodig om op ‘eerlijke wijze’ een aantal steden te bedenken waar Monty Python de reünieshow zou kunnen houden. Ondanks een zeer hoog bod van Qatar, kozen de komieken toch voor Londen en staat Monty Python op 1 juli in de O2-Arena. ‘We zijn goedkoper dan The Stones.’

Van links naar rechts: Michael Palin (70), Eric Idle (70), Terry Jones (71) Terry Gilliam (72) en John Cleese (74). Monty Python zal op 1 juli een reünieshow in de O2-Arena in Londen houden.
Van links naar rechts: Michael Palin (70), Eric Idle (70), Terry Jones (71) Terry Gilliam (72) en John Cleese (74). Monty Python zal op 1 juli een reünieshow in de O2-Arena in Londen houden. Foto ANP / EPA / Andy Rain

Sepp Blatter van de FIFA was nodig om op ‘eerlijke wijze’ een aantal steden te bedenken waar Monty Python de reünieshow zou kunnen houden. Ondanks een zeer hoog bod van Qatar, kozen de komieken toch voor Londen en staat Monty Python op 1 juli in de O2-Arena. ‘We zijn goedkoper dan The Stones.’

Tijdens een vertrouwd absurde persconferentie - vooraf constant Always Look On The Bright Side draaien, verwisselen van naambordjes - onthulden de Pythons vandaag de locatie van de reünieshow.

Dode papegaaien en nieuwe knieën

Dat die show er aan kwam, lekte dinsdag al uit. Bij aanvang praatten Eric Idle, Terry Gilliam, John Cleese, Terry Jones en Michael Palin door elkaar heen. Dwergacteur Warwick Davis - The Leprechaun - moest de heren onder controle houden. Bij de eerste vraag zat de sfeer er al goed in. Een Spaanse journaliste vroeg waarom ze nu de reünie doen? Het antwoord liet zich raden:

“Nobody expected the Spanish inquisition.”

En zo was de persconferentie opvallend vertrouwd. Met een totaal van 357 jaar waren de vijf nog even scherp als vroeger. Zoals wat men kon verwachten van de show, volgend jaar. Het zullen bekende sketches zijn maar, gebracht op een nieuwe manier: een beetje komedie, wat muziek en ‘a tiny little bit of ancient sex’. Eric Idle:

“We hopen dat men alles is vergeten, zodat het weer nieuw lijkt.”

Toch sluit John Cleese in ieder geval het Ministry of Silly Walks uit:

“Ik heb een kunststof heup en ook een nieuwe knie.”

Geen troost, de ‘dead parrot’ zal wel wederkeren. Of dat ook geldt voor het in 1989 overleden lid Graham Chapman (op de achtergrond prijkt de tekst ‘one down, five to go’), is niet bekend. Eric Idle:

“Hij zal niet ontbreken. Als er een God bestaat, komt hij.”

Overigens herhaalde Terry Gilliam zijn voornemen dat hij wéér een poging gaat wagen om The Man Who Killed Don Quixot op te nemen, het vervloekte project waar hij eerder met Johnny Depp aan werkte. De film kwam er niet door een bizarre reeks tegenslagen, maar leverde wel een fascinerende documentaire op:


Kaartjes voor de show zullen maximaal 95 pond kosten. ‘Goedkoper dan The Stones’ zoals ze het zelf zeggen.