Mishandeling Pownews-verslaggever niet door diplomaat

De mishandelde Pownews-verslaggever Danny Ghosen.
De mishandelde Pownews-verslaggever Danny Ghosen. Screenshot YouTube

De man die Pownews-verslaggever Danny Ghosen gisteren mishandelde heeft geen diplomatieke status. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan nrc.nl vanmiddag. Daarmee is de zaak voor het ministerie klaar.

Wel heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen het ministerie en de ambassade, zo laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten:

“We hebben vandaag een gesprek gehad met de Angolese ambassade. Dat was niet om de ambassadeur op het matje te roepen, maar om nog eens uit te leggen wat de Nederlandse regels zijn omtrent omgangsvormen. De medewerker die Ghosen heeft geslagen had weliswaar geen diplomatieke status, maar was wel in dienst van de ambassade.”

Het ministerie zal verder geen actie ondernemen en draagt de zaak over aan de Haagse politie.

‘Mishandeling door diplomaten’

Nieuwsprogramma Pownews, dat in de uitzending van gisteravond aandacht besteedde aan het incident, was bij de Angolese ambassade om een item te draaien over foutparkerende diplomaten. De PVV wil dat die worden aangepakt, ook omdat ze hun parkeerboetes soms niet betalen. Bij de ambassade stonden volgens Powned vier verkeerd geparkeerde auto’s. Ghosen voert al langer campagne tegen foutparkerende diplomaten.

Na de aanval zouden de diplomaten zijn weggereden in een Jaguar met diplomatiek kenteken. Buitenlandse diplomaten kunnen in hun gastland maar moeilijk worden vervolgd, omdat ze worden beschermd door het Verdrag van Wenen.

Dominique Weesie van Powned twittert:

Twitter avatar dweesie Dominique Weesie Rapport van @dannyghosen uit het ziekenhuis. Een gescheurde lip, een losse tand, een gekneusde kaak en een lichte hersenschudding.

Lees ook de column van Marcel van Roosmalen van vandaag over Danny Ghosen.