Mijn cliënt heeft recht op de inhoud van dat koffertje

Arrold van den Hurk drukte te vroeg op de knop bij Miljoenenjacht en werd geen miljonair Nu stelt hij het programma aansprakelijk voor zijn foutje van 5 miljoen Advocaat Plasman legt uit waarom

Verslaggever

Hij was het effe kwijt. Arrold van den Hurk wilde níét op de rode stopknop duwen tijdens de tv-show Miljoenenjacht, maar deed het toch. Daardoor won de banketbakker uit Son en Breugel 125.000 euro, terwijl het 5 miljoen had kunnen zijn. Via de rechter probeert hij nu alsnog miljonair te worden.

Van den Hurk belandde vorige week in de finale van Miljoenenjacht. In dat spel maakt een kandidaat geldkoffertjes open met bedragen erin die variëren van 1 eurocent tot 5 miljoen. Als alle koffers zijn geopend, mag de deelnemer de inhoud van zijn eigen koffer meenemen naar huis. Tussendoor verleidt het programma de kandidaat uit het spel te stappen door geld aan te bieden.

Toen Van den Hurk 125.000 euro kreeg aangeboden, drukte hij op de stopknop. Per ongeluk, zei hij direct erna. Van den Hurk wilde het bod van de bank juist áfslaan. „Nou, dan doen we toch gewoon alsof je het niet gedaan hebt”, probeerde presentatrice Linda de Mol zijn fout te herstellen.

Maar volgens de notaris van Miljoenenjacht liet het reglement dat niet toe: „Gedrukt is gedrukt. Dus helaas”, zei hij. Achteraf bleek in de koffer van Van den Hurk 5 miljoen euro te zitten. De notaris wist dit, want hij verdeelt zelf het prijzengeld over de koffers.

„Foute boel”, vindt advocaat Peter Plasman, die de ongelukkige winnaar bijstaat om met een rechtszaak alsnog zijn miljoenen binnen te halen.

Waarom heeft uw cliënt recht op 5 miljoen euro? Hij drukte toch die knop in?

Peter Plasman: „Ja, maar dat heeft hij per abuis gedaan. En dan heb je dus niet de wil om het bod te aanvaarden.”

Pech gehad. Volgens de regels stopt het spel zodra de knop is ingeduwd.

„Die regel heeft Miljoenenjacht na de uitzending aan het reglement toegevoegd. In de spelregels die mijn cliënt kreeg toegestuurd, staat dat hij de prijs wint die in zijn koffer zit, tenzij hij het bod van de bank accepteert. Dat heeft hij niet gedaan.”

Na de uitzending zei uw cliënt nog dat hij tevreden was met het gewonnen geld. Waarom is hij gedraaid?

„Hij kwam naar binnen met niets en ging naar buiten met 125.000 euro. Wie zou daar niet blij mee zijn? Maar mijn cliënt wil wel eerlijk worden behandeld. Na de uitzending werd hij gebeld door een medewerker van de Postcodeloterij dat hij maar beter niet met advocaten moest gaan praten. Toen dacht hij: hier klopt iets niet, waarom zijn ze bang dat ik met een advocaat ga praten?”

Moet uw cliënt niet gewoon blij zijn met het gewonnen geld?

„Dat mag u vinden. Ik vind dat iedereen moet krijgen waar hij juridisch recht op heeft. En dat is de inhoud van dat koffertje.”