Politie Londen bevrijdt drie vrouwen die 30 jaar lang ‘als slaaf’ vastzaten

Politie in Londen.
Politie in Londen. Foto AFP / Carl Court

De Londense politie heeft vandaag drie vrouwen bevrijd die dertig jaar lang als slaaf zouden zijn vastgehouden. Dat meldt The Guardian vanmiddag. De politie heeft twee verdachten gearresteerd, een 67 jaar oude man en vrouw.

Het gaat om een Maleisische vrouw van 69, een Ierse van 57 en een Britse van 30. De vrouwen zijn zwaar getraumatiseerd en door de politie overgebracht naar een veilige plek. Er zou volgens de politie geen sprake zijn van seksueel misbruik. De vrouw van 30 heeft haar hele leven als slaaf geleefd.

In oktober van dit jaar heeft de organisatie Freedom Charity contact gezocht met de Londense politie nadat de organisatie een telefoontje ontving van een vrouw die zei al decennia lang tegen haar wil gevangen te zitten.

In een reactie tegenover The Guardian zegt recherchechef Kevin Hyland:

“We applaud the actions of Freedom Charity and are working in partnership to support these victims who appear to have been held for over 30 years. We have launched an extensive investigation to establish the facts surrounding these very serious allegations.”

Volgens Hyland zorgde een documentaire over gedwongen huwelijken er uiteindelijk voor dat één van de vrouwen belde:

“A television documentary on forced marriages relating to the work of Freedom Charity was the catalyst that prompted one of the victims to call for help and led to their rescue.”