Kijk! Zo wordt een eiland geboren

Japan heeft er een nieuw eiland bij. Op ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van Tokio, in de Grote Oceaan, ontstond gisteren een klein eiland door de uitbarsting van een submariene vulkaan. De Japanse kustwacht heeft beelden van de geboorte vrijgegeven.

http://www.youtube.com/watch?v=LmW_kVdO1do

De uitbarsting werd gisterochtend ontdekt en vindt plaats op 500 meter van het Nishino-Shima-eiland. Het eiland heeft op dit moment al een diameter van 200 meter en wordt mogelijk nog groter. De laatste uitbarsting van de vulkaan dateert uit 1973.

De locatie van het nieuwe eiland

Er onstaan wel vaker nieuwe eilanden. Door vulkaanuitbarstingen, maar ook door aardbeving. Zo onstond er in september door een zware aardbeving in Pakistan een klein eiland van modder, stenen en borrelende gas – opgestuwd vanuit de zeebodem. Het is 75 meter lang, 30 meter breed en 18 meter hoog en trok meteen veel bekijks onder de lokale bevolking.

http://www.youtube.com/watch?v=yvSSqtn-L_I