Kartelwaakhond ACM: geen afspraken telecomaanbieders

De grote telecomaanbieders in Nederland hebben geen afspraken gemaakt over de prijs voor mobiel bellen en internetten. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt donderdag na een onderzoek dat bijna twee jaar duurde. Wel moeten KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met het doen van uitspraken over veranderingen op de markt.

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben volgens de ACM geen onderlinge prijsafspraken gemaakt.
KPN, Vodafone en T-Mobile hebben volgens de ACM geen onderlinge prijsafspraken gemaakt. Foto ANP / Koen van Weel

De grote telecomaanbieders in Nederland hebben geen afspraken gemaakt over de prijs voor mobiel bellen en internetten. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt donderdag na een onderzoek dat bijna 2 jaar duurde. Wel moeten KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met het doen van uitspraken over veranderingen op de markt.

Wanneer een telecomaanbieder zich bijvoorbeeld publiekelijk uitlaat over voorgenomen prijsverhogingen kan dat voor de concurrenten reden zijn om de prijzen eveneens te verhogen, aldus de kartelwaakhond. De drie grote telecomaanbieders hebben toegezegd dergelijke uitspraken in de toekomst niet meer te doen.

KPN, Vodafone en T-Mobile zeggen in afzonderlijke reacties tevreden te zijn met de uitkomst van het onderzoek. “We zijn blij dat het onderzoek achter de rug is en dat ACM nu erkent dat er geen overtredingen zijn geconstateerd in onze sector”, aldus topman Rob Shuter van Vodafone Nederland.

“Dit onderzoek heeft lang geduurd en is erg belastend geweest voor onze organisatie en de betrokken mensen”, aldus Shuter. T-Mobile stelt dat het altijd vol vertrouwen is geweest over de uitkomsten van het onderzoek. “We zijn blij dat we deze periode nu ook officieel af kunnen sluiten”, aldus de dochter van Deutsche Telekom.

Het onderzoek naar prijsafspraken bij de telecomaanbieders begon eind 2011, na verklaringen van twee klokkenluiders. Een van de anonieme bronnen was een oud-directeur, die destijds zei prijsafspraken te hebben waargenomen. Als onderdeel van het onderzoek werden invallen gedaan bij de telecombedrijven. (Novum)