James McBride wint National Book Award met slavernijroman

Niet favorieten als Jhumpa Lahiri of Thomas Pynchon, maar schrijver en jazzsaxofonist James McBride heeft verrassend genoeg de National Book Award gewonnen met zijn slavernijroman ‘The Good Lord Bird’. Dat meldt The New York Times. McBride nam de prijs stomverbaasd in ontvangst. The Good Lord Bird betreft een historische roman die zich afspeelt in 1857,

Niet favorieten als Jhumpa Lahiri of Thomas Pynchon, maar schrijver en jazzsaxofonist James McBride heeft verrassend genoeg de National Book Award gewonnen met zijn slavernijroman ‘The Good Lord Bird’. Dat meldt The New York Times. McBride nam de prijs stomverbaasd in ontvangst.

The Good Lord Bird betreft een historische roman die zich afspeelt in 1857, aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Dat weet Knack. Centraal staat de weggelopen slaaf Henry Shackleford, die de ambitie koestert om een slavernijopstand te beginnen.

McBride debuteerde in 1996 met zijn autobiografie The Color of Water, dat goed verkocht in Amerika. Hij werkte sindsdien voor dagbladen als The Boston Globe, The Washington Post en The New York Times. Ook schreef McBride, zelf een verdienstelijk jazzmusicus, voor muziekblad Rolling Stone.

De complete shortlist bestond dit jaar uit Rachel Kushner (The Flamethrowers), James McBride (The Good Lord Bird) George Saunders (Tenth of December), Jhumpa Lahiri (The Lowland) en Thomas Pynchon (Bleeding Edge).

De National Book Award wordt jaarlijks - dit jaar voor de 46ste keer - uitgereikt aan schrijvers die het Amerikaanse burgerschap bezitten. Boeken die tussen 1 december 2012 en 30 november 2013 in de VS zijn verschenen, maakten kans op de prijs. McBride wint omgerekend ruim elfduizend euro. Vorig jaar won Louise Erdrich met The Round House.