Het betere doel

Hallo luisteraars, daar zijn we dan weer met Eén Op Twee Van Drie Tot Vier op Radio 5, mijn naam is Tanja Boljé en naast mij zit zoals altijd mijn vaste kompaan Tjerk van den Nachgtkaerschenmaecker! Tjerk, wat gaan we doen?

– Volgens het CBS zijn we uit de recessie, maar kloppen die cijfers eigenlijk wel? We praten erover met Halina Reijn en Carice van Houten.

– Straks ook aandacht voor de vraag waarom katten graag achter de televisie zitten, maar eerst praten wij na over de grote Giro 555 actie die maar liefst zes-en-der-tig mil-joen halve euro’s heeft opgeleverd!

– En dat doen we met Marianne Thieme, leider van de Partij voor de Dieren, Embert Messelink, natuurdeskundige van de EO, Margriet Vroomans, radiojournaliste, en Youp van ’t Hek, youpvanthek.

– Mevrouw Thieme, tijdens de actie zei u dat de vleeseters maar wat extra moesten doneren, want eigenlijk is het allemaal hun schuld.

– Dat is ook zo. Als je een Big Mac eet, eet je eígenlijk een Filippijns kind.

– Meneer Messelink, van Christenen Met Een Groen Hart, u zei op Radio 1 dat de klimaatsceptici maar eens goed naar die vreselijke beelden moesten kijken, om te zien wat ze op hun geweten hebben.

– Inderdaad. Wij hebben voorgesteld om klimaatscepsis strafbaar te stellen en om mensen die veroordeeld worden te werk te stellen in dit soort rampgebieden. Zodat ze ook erváren wat ze gedaan hebben.

– Ja ja, zoals je puppie met zijn snuit door zijn eigen poep wrijft, zeg maar. Mevrouw Thieme?

– Ja, maar de rechter zou dan wel moeten meewegen of de verdachte scepticus vlees eet of niet. Want je kunt je afvragen of met de neus door de poep wrijven dan eigenlijk nog wel zin heeft.

– Of?

– Of dat je de puppy dan gewoon direct moet afmaken.

– Margreet Vroomans, u zei van de week op de radio: ik was uitgenodigd voor dat belpanel, maar ik heb nee gezegd.

– Inderdaad. Ik hoef daar niet zo nodig mee in de publiciteit te komen.

– U komt liever in de publiciteit met het feit dat u niet in de publiciteit hoeft.

– Prrrecies. Zo kan het toch óók?

– Youp van ’t Hek, ik herinner me een interview waarin jij je kwaad maakte op bekendheden die ‘genereus uitpakken als er camera’s bij zijn.’

– O ja, verschrikkelijk, dat etaléren. Toen ik van de week een half tonnetje overmaakte dacht ik: storten in stilte. Solidariteit is iets tussen mij en mijn ziel.

– Maar dat zeg je vervolgens tegen de Telegraaf of in dit programma – het is toch pas écht iets tussen jou en je ziel als wij er níets van horen?

– Dus de eerste de beste soapactreutel die voor tien euro d’r tiet op de kopieermachine legt mag daar goede sier mee maken, en als ik een half tonnetje overmaak, zoals van de week, dan moet ik dat voor me houden?

– Dat is wel het idee achter jouw kritiek.

– Ja precies! Míjn kritiek. Op ánderen!

– U luistert nog steeds naar Eén Op Twee Van Drie Tot Vier op Radio 5, tot voor kort van zes tot zeven op Radio 8 en binnenkort misschien van negen tot tien op Radio 11. Zo meteen Carice van Houten en Halina Reijn over de laatste CPB-cijfers, straks ook nog aandacht voor de vraag waarom katten zo graag achter de televisie zitten, maar nu eerst: muziek!

–Luistert u naar Climate Control met Kill the sceptic.

Jan Kuitenbrouwer is schrijver en directeur van de Taalkliniek (taalkliniek.nl).