Fitch waardeert Rabobank af, negatief vooruitzicht

Fitch heeft vandaag de Rabobank afgewaardeerd.
Fitch heeft vandaag de Rabobank afgewaardeerd. Foto ANP / EPA / Andrew Gombert

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de Rabobank afgewaardeerd. De status van de bank is vandaag van AA naar AA- gegaan. Fitch heeft daarnaast de bank een ‘negative outlook’ gegeven.

Rabobank zou volgens een bericht van de beoordelaar structureel minder winst maken dan veel branchegenoten. Ook is de waarde van het onderpand gedaald, waardoor de bank kwetsbaarder is geworden. Fitch roemt de cooperatieve structuur van de bank, maar stelt tegelijkertijd wel dat daardoor een prikkel mist om in de kosten te snijden.

Rabobank in lijn met branchegenoten

De afwaardering betekent volgens Fitch niet dat de situatie bij het bedrijf ineens slechter is geworden. De balans heeft geen duidelijke daling laten zien. De lagere rating zou de bank meer in lijn brengen met andere Europese banken die door de kredietbeoordelaar als ‘sterk’ worden gezien.

Fitch meent dat Rabobank nog steeds een goede speler is in het Nederlandse bankenlandschap. Ook het risicobeleid en de kapitaalpositie zijn goed.