Opinie

Fietsen

Elke avond fiets ik door de Engelse hoofdstad naar huis. Omdat ik op een omafiets met volle fietstassen rijd, word ik onderweg voortdurend ingehaald door Londenaren op sportfietsen. Ik schaam me altijd een beetje voor mijn slakkengang, maar ik wil toch mijn Nederlandse manier van fietsen – op een simpele fiets in alledaagse kleding –

Elke avond fiets ik door de Engelse hoofdstad naar huis. Omdat ik op een omafiets met volle fietstassen rijd, word ik onderweg voortdurend ingehaald door Londenaren op sportfietsen. Ik schaam me altijd een beetje voor mijn slakkengang, maar ik wil toch mijn Nederlandse manier van fietsen – op een simpele fiets in alledaagse kleding – niet opgeven.

Laatst bleef er ineens een bezwete snelle Jelle naast me fietsen. „Hoe fietst u?”, vroeg hij.

Ik legde hem beleefd uit waar ik naar op weg was. „Nee, hoe fietst u? Ik haal u elke dag in, en dan kom ik u een kwartier later hier weer tegen. Hoe fietst u?”

Aafke Beukema toe Water