De nieuwe Mauro heet Dennis

De achtjarige Dennis is in Nederland geboren en opgegroeid, maar dreigt uitgezet te worden naar Burundi. Hij voldoet niet aan één van de voorwaarden van het kinderpardon omdat hij een periode niet onder Rijkstoezicht stond. Dat betekent dat het gezin niet altijd op officiële opvangplekken van het Rijk heeft gewoond. Op dit moment wacht Dennis de beslissing van de rechter af in een asielzoekerscentrum in Utrecht.

Dennis zit in groep 5 van de St. Dominicusschool in Utrecht, wil volgende week afzwemmen voor zijn B-diploma en het voetbalseizoen afmaken bij zijn voetbalclub. De petitie ‘Laat Dennis Blijven’ is al meer dan 25.000 keer getekend. Binnen tien dagen beslist de rechtbank of Dennis Utrecht moet verlaten. Zijn advocaat Gerben Dijkman vindt het kinderpardon omstreden. „Veel kinderen die wel een vergunning kregen vielen ook langer dan drie maanden niet onder het toezicht.”

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft inmiddels tientallen klachten ontvangen. Ongeveer 300 kinderen die tijdelijk niet onder Rijkstoezicht hebben gestaan dreigen net als Dennis te worden teruggestuurd. Dullaert bepleitte gisteren met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat kabinet het kinderpardon rechtvaardiger moet uitvoeren en de kinderen alsnog moet toelaten.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over die oproep. Oppositiepartijen ChristenUnie en SP vinden dat Teeven in strijd met „de geest van het kinderpardon” handelt. Ook vroegen de oppositiepartijen Kamerlid Marit Maij (PvdA) om een reactie op het pleidooi van de VNG en Kinderombudsman. Volgens Maij is het oprekken van de grenzen geen oplossing: „Bij de volgende grens ontstaat weer een volgend grensgeval.” nrc