‘De Groene Amsterdammer hoeft niet rijk te worden van Opzij’

De Groene heeft interesse in Opzij, dat te koop staat. „Qua inhoud zitten we op één lijn.”

„We hebben het nog niet over geld gehad. Maar ik heb het idee dat we er wel uit kunnen komen. Geld is eigenlijk geen issue.” Teun Gautier, uitgever van De Groene Amsterdammer, heeft plannen om het feministisch maandblad Opzij over te nemen. „De inhoud van Opzij getuigt van een intrinsieke nieuwsgierigheid, dat past goed bij ons”, zegt Gautier.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat WPG Uitgevers vanwege bezuinigingen af wil van het feministisch maandblad. De Groene is één van de geïnteresseerde partijen die graag met Opzij wil doorgaan. „We zijn door het stichtingsbestuur van Opzij en de uitgever benaderd. We hebben één gesprek gehad. Daar is het bij gebleven. We hebben aangegeven dat we willen doorpraten. De stichting gaat nu bepalen met wie ze verder willen gaan.”

Tot voorkort waren de exploitatierechten van Opzij in handen van WPG. Deze zijn nu terug bij de stichting van het blad. „We hebben zes maanden om een nieuw onderkomen te vinden”, zegt Daphne van Paassen, waarnemend hoofdredacteur van Opzij. Met wie het blad nog meer heeft gepraat, wil ze niet zeggen.

Maar volgens Van Paassen maakt De Groene Amsterdammer ‘een reële kans’. „We hebben nog een goede partij op het oog. Maar qua inhoud en ideologie zitten we op één lijn met De Groene.”

Gautier verwacht niet veel geld te gaan verdienen aan Opzij. „Dat hoeft ook niet. Wij zijn een kleine uitgever. Onze kostenstructuur is anders dan bij grotere uitgeverijen. Wij redeneren niet vanuit commerciële belangen. We hoeven ook niet rijk te worden.”

Gautier ziet zeker een toekomst in het vrouwenblad. „Wij signaleren een feministische onderstroom, zeker op internationaal vlak, waar sterke vrouwen een rol in spelen. Denk aan iemand als Malala Yousafzai.”

Wel zou Gautier zich het vrouwenblad ‘iets intellectueel nieuwsgieriger’ kunnen voorstellen. Over bedragen willen Gautier noch Van Paassen iets kwijt. „Er zijn veel onderhandelingskwesties waar we goed naar moeten kijken”, aldus Van Paassen. „Het gaat niet alleen om geld maar ook om het aantal mensen dat mee kan gaan.”

Volgens Van Paassen was het nog niet de bedoeling om nieuws over een mogelijke overname naar buiten te brengen. Waarom gebeurde dit toch? Gautier: „Het bleek bekend bij de pers en we wilden niet draaien of ontkennen.”