Opinie

Chinese les

Om de opmerkelijke Chinese keuken te doorgronden, besloot ik een dagje aan te haken bij een kookles voor toeristen. Ik werd geadopteerd door een grote groep Australische backpackers die bij het ontbijt al flink hadden staan zuipen in een Belgisch biercafé drie straten verderop. De stemming zat er al goed in. Twee aan twee volgden we onze docent naar het eerste onderdeel van onze ontdekkingstocht door culinair China: de markt. In de schemerige markthal werden we bijgepraat over het verschil tussen komkommers en courgettes, en liet onze juf grote bossen prei en lente-ui rondgaan. Dat we er maar goed naar moesten kijken, want deze exoten zouden we thuis niet snel tegenkomen. Het gezamenlijk kokkerellen bleek gelukkig een stuk interessanter. Geduldig werden eerst de belangrijkste ingrediënten uit een gemiddeld Chinees keukenkastje doorgenomen. Ik leerde dat donkere sojasaus (lao chou) wordt gebruikt om een gerecht te kleuren en lichte sojasaus (sheng chou) om smaak te geven. Sesamolie voeg je helemaal op het eind toe en prei, knoflook en gember vormen in gelijke porties de basis van elk Chinees gerecht. De grootste verrassing van de les? In plaats van kookwijn (liao jiu) kun je sherry, witte wijn of bier gebruiken. Na het hoorcollege installeerde iedereen zich achter zijn eigen kookstationnetje en mochten we eindelijk het vlijmscherpe zware hakmes hanteren en met de bubbelende olie spelen. Het resulteerde in drie traditionele gerechten, en onderstaande zoetzure varkenshaas wist mij het meest te charmeren. Meng twee eetlepels maïzena met twee eetlepels water en zet apart. Snijd de varkenshaas in stukjes van één bij één bij drie centimeter. Doe drie eetlepels water bij het vlees en schep om. Voeg de maïzena toe en zorg dat alles is bedekt. Verwarm een diepe wok en schenk een laagje olie in de pan. Verhit tot 140 graden en laat heel voorzichtig, stukje voor stukje, het vlees in de olie vallen. Frituur tot het vlees goudbruin is en giet de olie af. Houd het vlees apart. Doe weer een beetje olie in de wok en roerbak daarna kort de prei, gember en knoflook. Voeg 80 ml water, de azijn en suiker toe en roer tot het goedje begint te koken. Proef voorzichtig of de saus op smaak is, en compenseer eventueel met extra suiker of azijn. Roer de maïzenapap door de saus en laat een halve minuut staan. Voeg het varkensvlees toe en zorg dat alles is bedekt met de saus. Haal de pan van het vuur en serveer met rijst.