Celstraf voor vijf Celtic-supporters

De rechter heeft vijf supporters van Celtic vanavond veroordeeld tot een celstraf oplopend tot twee maanden. Een van de verdachten is vrijgesproken zo schrijft persbureau Novum. De zes, waarvan er twee nog steeds vast zitten, moesten vandaag voor de rechter verschijnen.

Het OM had twee maanden cel geëist. Daarnaast moest er ook financiële compensatie komen voor de gewonde agenten.

Na de Champions League-wedstrijd op 6 november tussen Ajax en Celtic troffen honderden supporters van beide clubs elkaar op de Dam. Binnen een kwartier nam het geweld snel toe, tussen zowel supporters van beide clubs als de politie. Acht agenten van de arrestatie-eenheid raakten daarbij gewond, waarvan er drie in het ziekenhuis belandden. 28 supporters van de Schotse club werden opgepakt, naast 16 Ajacieden.

De ‘celtic six’ die vandaag voor de rechter moesten verschijnen claimen dat de Nederlandse politie hen te hard aanpakte. Ze zouden zijn geprovoceerd. Het was daarnaast volgens de aangeklaagden ook niet duidelijk dat het hier om agenten ging.

Twitter avatar strafzaken Kerem Canatan It was unclear which persons were police officers.

Volgens een verdachte heeft de politie op de bewuste avond gefaald, wat leidde tot instemmend geklap van de publieke tribune:

Twitter avatar strafzaken Kerem Canatan Suspect said police failed miserably in controlling the situation. Claps from public. Judge says this is only time he will accept that.

De supportersclub van Celtic wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het gedrag van de politie. Daar is de hulp van een Nederlandse advocaat voor ingeroepen. Die zal de klachten onderzoeken en ook kijken naar mogelijke juridische stappen. Supporters van de club hebben al de Nederlandse politie aangeklaagd.