CBS: werkloosheid gedaald tot 8,5 procent - nu 674.000 werklozen

De werkloosheid is in oktober met elfduizend gedaald naar 674.000 mensen. Dat is omgerekend 8,5 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de maandelijkse rapportage van het CBS:

“In juli van dit jaar was de werkloosheid met 8,7 procent op het hoogste niveau na een stijging van twee jaar. De afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen met gemiddeld 7 duizend per maand af. De werkloosheid daalde het sterkst bij mannen en jongeren.”

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in oktober met achtduizend is toegenomen tot 408.000. Volgens het CBS lieten afgelopen maand seizoensgevoelige sectoren als landbouw en horeca een sterke toename zien van het aantal lopende WW-uitkeringen.

Huishoudens blijven minder besteden

Het CBS meldt vandaag ook dat huishoudens vorige maand 2,1 procent minder hebben besteed aan goederen en diensten in vergelijking met september 2012. Al meer dan twee jaar zijn de bestedingen van huishoudens onafgebroken lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Consumenten zijn wel veel minder somber over de economische situatie dan eerder dit jaar, werd gisteren al bekend.