Brussel laat SNS ondanks staatssteun concurreren

Bank en verzekeraar SNS Reaal mag ondanks de nationalisatie eerder dit jaar vol de concurrentie aangaan met andere banken. Eerder legde de Europese Commissie banken beperkingen op als zij steun van de overheid hadden gekregen. „Het ziet er nu naar uit dat SNS geen verbod op het prijsleiderschap krijgt”, zei minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, gisteren in de Tweede Kamer.

De beslissing rond SNS betekent een koerswijziging van Brussel die overigens niet onverwacht komt.

Eerder kregen ING en ABN Amro beperkingen opgelegd waardoor zij niet volop konden concurreren op het gebied van sparen en hypotheken. In de praktijk betekende dit dat de Rabobank als enige grote bank de volledige vrijheid had. Sommige analisten zagen deze situatie als de verklaring van de hoge hypotheektarieven in Nederland. Ook de Europese Commissie leek niet gelukkig te zijn met de ontstane situatie.

Alleen ABN Amro wordt nu nog beperkingen opgelegd door de Europese Commissie. Die beperking wordt naar verwachting komend voorjaar opgeheven. De bank werd in 2008 door de overheid gekocht, na de mislukte overname door Fortis. Ter compensatie moest ABN Amro dochter HBU verkopen. SNS Reaal werd begin dit jaar door de Nederlandse overheid overgenomen toen de bank dreigde om te vallen door grote tegenvallers in de vastgoedportefeuille.

Ook Aegon kreeg door Brussel beperkingen opgelegd toen de verzekeraar tijdens de kredietcrisis steun van de overheid verkreeg. Die werden in 2011 al opgeheven toen Aegon de steun had terugbetaald. Een jaar later werden ook de beperkingen voor ING opgeheven, hoewel dit concern nog niet alle steun heeft terugbetaald.

Dat SNS geen verbod op prijsleiderschap krijgt opgelegd, wil overigens niet zeggen dat de bank geen sancties uit Brussel hoeft te verwachten. De verwachting is dat het bedrijf zijn verzekeringstak, al of niet geheel, van de hand moet doen.