‘Britse militairen doodden ook ongewapende burgers N-Ierland’

Om het Ierse Republikeinse Leger onschadelijk te maken schoten Britse militairen ook op burgers, meldt de BBC.

Britse militairen van een geheime eenheid zouden begin jaren zeventig in Noord-Ierland ongewapende burgers hebben neergeschoten. Dat onthult vanavond het BBC-programma Panorama op basis van gesprekken met zeven oud-leden van de eenheid. Hun opdracht was de IRA, het Ierse Republikeinse Leger, onschadelijk te maken.

De onthullingen zullen het debat over omgang met het verleden verder aanwakkeren. Eerder deze week suggereerde de openbaar aanklager van Noord-Ierland, John Larkin, dat er een einde moet komen aan politieonderzoeken naar en strafrechtelijke vervolging van misdaden die tijdens de Troubles plaatsvonden. Die dertig jaar van gewelddadige conflicten tussen protestanten en katholieken kostten het leven aan ruim 3.600 mensen.

Volgens Larkin, die niet van een amnestie wilde spreken, kan het feit dat daders weten dat ze niet zullen worden vervolgd, ertoe bijdragen dat nabestaanden antwoord krijgen over de dood van hun geliefden. Dat is een logisch gevolg van het Goede Vrijdag-akkoord van 1998. Toen werd al besloten dat wapens die werden ingeleverd, niet konden worden gebruikt als bewijsmateriaal.

Het bestaan van de geheime Military Reaction Force (MRF) was bekend, maar niet hun werkwijze. Drie oud-leden vertelden de BBC dat ze zich voordeden als straatvegers en vuilnismannen, en zo verdachten in de gaten hielden. De missie was „de activiteiten van de IRA te minimaliseren. Als ze neergeschoten moesten worden, dan werden ze neergeschoten”.

De oud-militairen geloven dat ze daardoor levens hebben gered. „We joegen op geharde babymoordenaars, terroristen, mensen die u zouden doden zonder erover na te denken.” Volgens de BBC waren er in 1972 meer dan 10.600 schietpartijen in Noord-Ierland, en is het onduidelijk bij hoeveel de eenheid betrokken was. De archieven van de MRF zijn vernietigd.

Maar de oud-leden bekennen in het programma dat het soms ging om ongewapende burgers. „Misschien dat we geen wapens zagen, maar de kans was groot dat er wapens waren.” De BBC heeft op basis van getuigenverklaringen tien slachtoffers geïdentificeerd die werden neer- en doodgeschoten en zelf geen wapens bij zich hadden.

Het Britse ministerie van Defensie zei vanochtend in een verklaring dat het aan de Noord-Ierse politie is, om naar aanleiding van de uitzending stappen te ondernemen. „Militairen waren te allen tijde onderworpen aan de wet bij het gebruik van geweld, wat duidelijk werd gemaakt tijdens trainingen en voor acties.”

De Noord-Ierse politie wil de BBC-uitzending eerst zien.