Amerikaanse Senaat past regelgeving rond ‘filibusters’ aan

Democratische senatoren na de stemming om de wetgeving rond filibusters aan te scherpen, naast een bord dat het aantal filibusters uit het verleden aangeeft onder de verschillende presidenten. Het aantal is exponentieel toegenomen de laatste jaren.
Democratische senatoren na de stemming om de wetgeving rond filibusters aan te scherpen, naast een bord dat het aantal filibusters uit het verleden aangeeft onder de verschillende presidenten. Het aantal is exponentieel toegenomen de laatste jaren.

De Amerikaanse Senaat, met een meerderheid van de Democratische partij, heeft een wetswijziging aangenomen rond de mogelijkheid tot filibusters, een vertragingstechniek waarmee nieuwe benoemingen kunnen worden geblokkeerd.

Met een zeer krappe meerderheid is het voorstel voor de wetswijziging aangenomen: 52 voorstanders tegenover 48 tegenstemmers. Deze wijziging betekent een abrupte verandering in de rolverdeling binnen de senaat. Een enkele senator kon voorheen gemakkelijk een wetsvoorstel of benoeming blokkeren, tenzij zestig van de honderd senatoren hier tegen stemden.

Een vertragingstechniek om stemming te voorkomen

Het gebruik van filibusters is namelijk een procedurele tactiek van ellenlange redevoeringen die kan worden ingezet om wetgeving te dwarsbomen, zo legt onze correspondent Guus Valk uit:

“Een filibuster betekent dat een Congreslid zo lang mag praten, dat een wetsvoorstel niet in stemming kan worden gebracht. Ook kan een voorstel eindeloos op de agenda worden gehouden zonder dat erover wordt gedebatteerd.

De aanpassing van de wetgeving betreft benoemingen van zogenoemde laaggeplaatste figuren, zoals rechters en staatssecretarissen. Deze benoemingen vergen voortaan 51 van de 100 senatoren die voor stemmen om een benoeming rond te krijgen, dat waren er voorheen 60. Een aantal dat de Democraten nooit haalden waardoor veel benoemingen werden gedwarsboomd. Het idee is om dit uiteindelijk ook door te voeren bij benoemingen van hooggeplaatste figuren als ministers en rechters van het hooggerechtshof.”

Het is een belangrijke ontwikkeling volgens Valk:

“Obama heeft de laatste jaren enorm veel last gehad van filibusters. Zo vond vorige maand een filibuster van 21 uur plaats tegen Obamacare, de Republikeinse Ted Cruz was hier verantwoordelijk voor. De Democraten nemen nu de Republikeinen een instrument uit handen om benoemingen te dwarsbomen. Het is al heel vaak geprobeerd om deze wetgeving aan te passen, maar nu eindelijk was de meerderheid net groot genoeg.”

President Barack Obama feliciteerde zijn partijgenoten in de Senaat met de beslissing. “De overheid moet blijven draaien”, aldus de president.