’85-jarige Amerikaanse veteraan vast in Noord-Korea’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Foto Reuters / KCNA

De 85-jarige Amerikaanse veteraan Merrill Newman zit sinds drie weken vast in Noord-Korea. Dat heeft zijn familie gisteren laten weten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil de aanhouding niet bevestigen, schrijft persbureau Novum vanmorgen.

Wel heeft het Amerikaanse ministerie dinsdag een aangescherpt reisadvies voor Noord-Korea uitgegeven, maar gaf daarbij geen toelichting. De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben nog niks over de aanhouding gemeld.

Volgens zijn zoon Jeffrey is Newman op 26 oktober uit het vliegtuig gehaald toen hij op het punt stond uit Noord-Korea te vertrekken. Een reisgenoot, Bob Hamrdla, mocht wel vertrekken. In een verklaring liet Hamrdla weten dat er sprake moet zijn van een “vreselijke vergissing”.

‘Noord-Korea had vragen over diensttijd Newman’

Newman verbleef drie jaar als infanterieofficier in Korea. Volgens de krant San Jose Mercury News had hij voor de geplande trip van tien dagen Koreaanse les gevolgd. “Het was iets wat hij al zijn hele leven wilde doen”, zei Jeffrey Newman. De zoon verklaarde dat zijn vader op de dag voor hij zou vertrekken had gesproken met Noord-Koreaanse functionarissen die hem bevroegen over zijn diensttijd.

Doordat de Verenigde Staten en Noord-Korea geen diplomatieke banden hebben, probeert zijn familie via het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassade contact te leggen. De Zweedse ambassadeur in Noord-Korea heeft in ieder geval hartmedicijnen voor Newman laten bezorgen bij het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Amerikaan veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid

In mei van dit jaar werd de Amerikaan Kenneth Bae in Noord-Korea veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Hij zou hebben geprobeerd het regime van Kim Jong-un omver te werpen. Hij zou dat volgens de Noord-Koreaanse regering hebben bekend. Dezelfde dag eisten de Verenigde Staten de onmiddellijk vrijlating van Bae, tot op heden zit hij zeer waarschijnlijk nog steeds vast in het stalinistische land.