Zwakke school met de bijbel moet plots sluiten

De evangelische basisschool Timon in Rotterdam moest plots sluiten van de inspectie Bij het schoolbestuur neemt niemand de telefoon nog op

None

Verslaggevers

De moeders staan voor de schooldeur en praten met schelle stem. Ze schreeuwen bijna. Gistermiddag, tien voor drie. De school gaat zo uit. Maar ze willen vast naar binnen om te horen hoe het nu verder moet. Met hun kind. Maar de deur zit dicht. De telefoon wordt de hele dag al niet beantwoord.

De evangelische basisschool Timon uit Rotterdam sluit per 1 januari 2014 haar deuren omdat er slecht onderwijs wordt gegeven en omdat er een „chaotische en onveilige situatie” is ontstaan. Dat schreef staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Door een conflict tussen het bestuur en het schoolteam zijn er in korte tijd zeer veel personeelswisselingen geweest.

Verontruste ouders

De Inspectie van het Onderwijs bezocht de school de afgelopen weken enkele keren, na signalen van verontruste ouders, en constateerde dat de invalleerkrachten geen controle hadden over de leerlingen, waardoor grote onrust en een ordeloze situatie ontstaan was. De leraren hadden zoveel moeite om orde en rust te realiseren, dat van onderwijs geen sprake was.

De moeders, en een enkele vader, voor de schooldeur beamen de chaos. De meesten willen niet met hun naam in de krant. Al gaat Timon dicht en al zijn ze pissig, ze hebben de school nog nodig voor de overdracht. Een van de moeders geeft haar zoon al anderhalve week zelf thuis les. Hij had elke dag een andere juf. En elke dag buikpijn. „Het ging totaal niet meer.”

Cianiaro (10), de zoon van Naira Batta gaat nog wel naar school, maar ze haalt hem er liever vandaag dan morgen af. Middenin het schooljaar een andere school vinden, is echter niet eenvoudig. Haar zoon vertelt over andere kinderen die schoppen, slaan en spugen zonder gecorrigeerd te worden. En over agressieve kinderen uit groep 7 en 8 waar niemand vat op heeft.

De inspectie constateerde ook nog dat de fysieke veiligheid van leerlingen in het geding was: deuren naar de kelder en zolder waren niet afgesloten en er bestond geen goed beeld van de absentie van leerlingen. Het bestuur van Timon, de in Amsterdam gevestigde Stichting Voor Evangelische Scholen, ging akkoord met sluiting van de school, die ongeveer 65 leerlingen heeft. Opvallend is dat de onderwijsinspectie in een rapport op 5 september nog vaststelde dat de onderwijskwaliteit op Timon voldoende was.

Volgens de ouders is het misgegaan toen directeur Joyce Riedewald door het bestuur werd geschorst, een paar weken geleden. Zij wordt door de ouders op handen gedragen. Het verhaal gaat dat zij gesjoemel met subsidiegeld door het bestuur aan de kaak wilde stellen, zeggen de moeders.

Verschillende keren valt de naam Eddy Kolf. Dat blijkt de voorzitter van de Stichting Voor Evangelische Scholen (SVES). De ouders zouden graag van hem horen wat er precies is gebeurd, ze vertrouwen het niet. Bij de SVES werd gisteren de telefoon niet opgenomen.

Dit is een school met de bijbel, zegt een moeder. „Daarom koos ik voor deze school.” De andere ouders knikken instemmend. De meesten hebben een Surinaamse achtergrond. Een enkeling is autochtoon. „Juist op zo’n school zou zo’n conflict niet mogen bestaan.”

De SVES heeft sinds 2007 met grote voortvarendheid her en der in Nederland evangelische basisscholen gesticht, terwijl daar weinig animo voor lijkt te zijn. De leerlingaantallen, die vorige maand zijn vastgesteld, zien er namelijk niet best uit: De Toermalijn in Tilburg heeft 21 leerlingen, Tabitha in Apeldoorn 13, Talisha in Hoofddorp 19, Talitha in Utrecht 60, Tamar in Den Haag 117 en Tanisha in Amsterdam 47. Al deze scholen zitten ruim onder het minimum leerlingenaantal dat een nieuwe school na vijf jaar bereikt moet hebben om niet te worden opgeheven. Dat aantal verschilt, al naar gelang de omvang van de gemeente, van 200 tot ruim 300.

Grote problemen

Op de scholen van de SVES zitten niet alleen weinig leerlingen, ook het onderwijs kent grote problemen. Volgens de onderwijsinspectie zijn de scholen in Hoofddorp en Amsterdam op dit moment zwak. De Amsterdamse school was vorig jaar zelfs zeer zwak. De Toermalijn in Tilburg was zwak, maar is sinds april van dit jaar weer voldoende.

Om drie uur precies gaat de deur open. Een van de moeders stampt naar binnen met twee journalisten in haar kielzog. Ze loopt de kamer van de interim-directeur binnen en zegt: „Misschien wilt u aan hen vertellen wat er aan de hand is?” De interim- directeur is boos. Ze kijkt nauwelijks op van haar laptop als ze zegt dat ze het veel te druk heeft om de pers te woord te staan. Ze geeft het nummer van een woordvoerder. Als de journalisten tien minuten later in de hal met ouders spreken, komt ze haar kantoortje uit. Met overslaande stem roept ze dat ze weg moeten gaan. „Nu, nu, naar buiten! Het geeft de leerkrachten een onveilig gevoel.”

    • Sheila Kamerman
    • Bart Funnekotter En