Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Woorden om van te watertanden

Er is momenteel op BBC 2 weer een nieuwe reeks afleveringen van Masterchef, the professionals te zien en dus is mijn sociale leven ingezakt als een plumpudding. Ach, wat kijk ik daar graag naar. Naar die toegewijde chefs die onder de strenge blik van Michel Roux met trillende handen hun visje fileren.

De recepten uit Masterchef zijn allemaal terug te vinden op de onvolprezen site www.bbc.co.uk /food/recipes/. Daartussen vond ik een gerecht van chef John Calton: warme gembercake met rabarber. Bij de woorden ‘warme gembercake’ begon ik acuut te watertanden. Omdat het rabarberseizoen voorbij is maakte ik er een peertje bij.

Schil de peren, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Doe ze in een steelpan met wat water, zodat ze net onderstaan. Voeg wat stukjes citroenschil, een kaneelstokje, wat plakjes gember en drie eetlepels suiker toe en breng aan de kook. Giet na twintig minuten alles door een zeef. Zet de peertjes weg en laat het vocht inkoken tot een dikkige siroop.

Mix voor de gembercake de suiker en de boter tot een bleek en romig mengsel, voeg één voor één de eieren toe en spatel daarna de bloem en het amandelmeel erdoor. Doe er een snuf zout bij, plus het gemberpoeder en de fijngehakte stemgember, en schep alles luchtig door elkaar. Vul vier goed ingevette cakevormpjes met het mengsel en zet ze ± 20 minuten in de oven (180 graden). Ik gebruikte ramekins en deed onderin een papieren cakevormpje waardoor ze makkelijk te lossen zijn. Hou wel een iets langere baktijd aan als u zo’n porseleinen bakvormpje gebruikt.

Haal de cakejes zodra dat mogelijk is uit hun vorm, prik ze in met een vork en schep er een lepel siroop over. Leg er twee stukjes peer naast. Meng de yoghurt met de zaadjes uit het vanillestokje en wat limoensap, en serveer dit bij de warme cake.