Wat doe je als je wilt bellen?

In het kort: de barista let graag op je spullen, luistert liever niet naar je telefoongesprekken.

Wie rust wil hebben moet naar de bibliotheek gaan en wie uitgebreid moet bellen, kan beter thuis blijven. Dat neemt niet weg dat de muziek soms best even zachter gezet kan worden voor een belangrijk Skypegesprek – mits lief gevraagd en zachtjes uitgevoerd. De hele dag met je koptelefoon in je eigen wereld zitten wordt overigens niet op prijs gesteld. Timmermans: „Als de hele zaak hier vol zit met mensen met laptops en koptelefoons, blijft er geen sfeer meer over.” Ook Tom Meurs, zzp’er in Amsterdam werkt twee tot drie dagen buiten de deur, liefst in Café de Pont in Amsterdam-Noord.

Hij vindt dat je, als je er voor kiest om in een kroeg te werken, je moet aanpassen en je niet moet afsluiten met een grote koptelefoon. „Tenzij de muziek heel slecht is. Of ze voor de vierde keer de cd van Johnny Cash draaien natuurlijk”

Merel Brons vindt bellen oké, als het maar zachtjes is. En als het een moeilijk gesprek is, gaat ze meestal even naar buiten.

Soms vergeten mensen dat bij gastvrijheid ook een beleefdheidsminimum en etiquette hoort, zegt Ilja Dijk. „We willen heel veel voor je doen om het je naar de zin te maken. Dat betekent niet dat je de hele zaak naar jouw hand kunt zetten. We zijn blij dat je bij ons wilt werken, maar het is niet jouw kantoor.”

Teun Meurs: „Ik vraag altijd hetzelfde als ik naar de wc ga: ‘Geef je degene die mijn laptop jat een hele harde klap?’Ik vraag het aan andere werkende mensen, nooit aan de barista’s. Die wil ik niet van hun werk houden.”