VS en Afghanistan akkoord over aanwezigheid troepen na 2014

Foto AP / Carolyn Kaster

De Verenigde Staten en Afghanistan zijn het vandaag eens geworden over de voorwaarden voor de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Afghanistan na 2014. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd, meldt persbureau AP.

Kerry en de Afghaanse president Hamid Karzai hebben eerder vandaag contact gehad over de veiligheidsovereenkomst, die betrekking heeft op de periode na het einde van de NAVO-missie eind volgend jaar.

Immuniteit voor Amerikaanse militairen?

Een belangrijke voorwaarde was dat Amerikaanse soldaten die in het land blijven immuniteit genieten. Volgens persbureau AFP, dat zich baseert op een document van de Afghaanse regering, is dat nu geregeld. Daarnaast hoeven de VS zich niet te verontschuldigen voor de burgerslachtoffers die door Amerikaans handelen zijn gevallen.

De overeenkomst wordt morgen voorgelegd aan Afghaanse stamoudsten die dan bijeenkomen. Instemming door de traditionele raad bestaande uit drieduizend Afghanen is niet gegarandeerd. De raad kan elke bepaling wijzigen of verwerpen en wanneer de deal in zijn geheel wordt verworpen, kan de Afghaanse regering hem waarschijnlijk niet ondertekenen.