CBS: consumentenvertrouwen flink gestegen in november

Winkelend publiek in Den Bosch.
Winkelend publiek in Den Bosch. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Consumenten waren in november veel minder somber over de economische situatie dan in oktober, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Consumenten waren daarnaast voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 weer positief over de toekomst.

Het consumentenvertrouwen steeg 9 punten en kwam uit op -18. Daarnaast verbeterde de stemming over het economisch klimaat de afgelopen maanden sterk. De deelindicator steeg in november met 18 punten en kwam uit op -16.

Het oordeel over de economische situatie in het komende jaar is vooral opvallend positief. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 zijn er meer optimisten dan pessimisten. Ook de stemming over de economie in de afgelopen 12 maanden verbeterde aanzienlijk.