Utrechtse school moet ook dicht

Het ministerie van Onderwijs stopt per 1 januari met de bekostiging van de evangelische basisschool Talitha in Utrecht, omdat deze school een nevenvestiging is van de Rotterdamse basisschool Timon. Deze school moet dicht omdat het onderwijs er slecht is, zo bleek gisteren.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs bevestigt dat Talitha geen zelfstandige school is. „Concreet betekent dat dat wanneer de bekostiging van Timon stopt en het bestuur van de scholen niets doet, de bekostiging van Talitha ook stopt. Ministerie en gemeente zijn in overleg met het bestuur om te zien wat de consequenties van het besluit van het bestuur zijn. Het bestuur is zelf eerst aan zet om voor Utrecht een oplossing te vinden.”

Timon en Talitha vallen onder de Stichting Voor Evangelische Scholen (SVES). De school in Utrecht werd opgericht in 2007 en was er na vijf jaar niet in geslaagd het wettelijk vereiste aantal leerlingen van 310 aan te trekken. Om sluiting te voorkomen, werd Talitha een dependance van de Rotterdamse school. Het is staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) een doorn in het oog, aldus de woordvoerder, dat er nog steeds scholen opgericht worden die binnen een paar jaar verdwenen zijn omdat ze niet levensvatbaar bleken. Daarom wil hij toe naar een systeem waarbij vooraf duidelijk wordt dat ze levensvatbaar zijn en goed onderwijs kunnen bieden.

    • Bart Funnekotter
    • Arlen Poort