Stemmen verkiezingen Alphen aan den Rijn worden herteld

Het tellen van de stemmen op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn, na de gemeenteraadsverkiezingen eerder deze maand.
Het tellen van de stemmen op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn, na de gemeenteraadsverkiezingen eerder deze maand. Foto ANP / Phil Nijhuis

De stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn worden herteld. Dat meldt de Alphense wethouder Kees van Velzen via Twitter. De lijsttrekkers van het CDA en GroenLinks hadden om de hertelling gevraagd

Twitter avatar cjvanvelzen CJ(Kees)vanVelzen verzoek #CDA en #GL om hertelling stemmen wordt door grote meerderheid raad #Alphen gehonoreerd.

Na de oproep van de partijen werd een extra vergadering belegd, die vanavond plaatsvond. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor.

Bij de verkiezingen vorige week was het CDA de grote winnaar, gevolgd door de partij Nieuw Elan. De VVD verloor fors.

Onduidelijkheid over uitkomst

De voorlopige en de definitieve uitslag van de verkiezingen verschilden echter nogal. Zo leek het CDA eerst acht zetels te hebben gehaald, maar ging een van de zetels dezelfde avond nog naar GroenLinks. De volgende ochtend bleek dat de zetel toch naar de partij RijnGouweLokaal ging.

Hoewel er geen concreet bewijs was dat er fouten zijn gemaakt, moet de hertelling alle mogelijke twijfels wegnemen. Voor de hertelling, die ongeveer van 08.00 tot 17.30 uur duurt, worden ruim 155 ambtenaren ingezet, meldt persbureau Novum. Vrijdag komt het centraal stembureau in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn bijeen om de uitslag vast te stellen.

Alphen staat per 2015 voor meer taken met minder geld, zoals elke gemeente. Daarnaast moet Alphen vanaf 1 januari zijn gefuseerd met buurgemeenten Rijnwoude en Boskoop. De rest van Nederland mag op 19 maart naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.